Se univerza zdaj dogovarja za kampus v Ajdovščini?

Izjava obrambnega ministra Mateja Tonina, da bo ministrstvo pomagalo pri vzpostavitvi univerzitetnega kampusa v Ajdovščini, je na Goriškem osupnila mnoge. Rektor Danilo Zavrtanik ne daje pojasnil. “Preuranjeno je govoriti o podrobnostih,” pravi ajdovski župan Beočanin. Novogoriški župan Miklavič je prepričan, da bo kampus v Novi Gorici v okviru Centra zelenih tehnologij.

Se obrambno ministrstvo, občina  in Univerza v Novi Gorici 
pogovarjajo o gradnji kampusa v Ajdovščini? Za zdaj tega nihče ne 
potrjuje, a tudi ne zanika.  Foto: Robert Ferjančič
Se obrambno ministrstvo, občina in Univerza v Novi Gorici pogovarjajo o gradnji kampusa v Ajdovščini? Za zdaj tega nihče ne potrjuje, a tudi ne zanika.  Foto: Robert Ferjančič

NOVA GORICA, AJDOVŠČINA > “Ministrstvo za obrambo bo pomagalo pri izgradnji študentskega kampusa v Ajdovščini.” Izjava obrambnega ministra Mateja Tonina, ki jo je izrekel ob obisku vlade na Goriškem, je mnoge na Goriškem presenetila in osupnila. Kakšno povezavo ima obrambno ministrstvo z univerzitetnim kampusom, so se spraševali, predvsem pa, ali to pomeni, da sta iz igre izpadli tako Nova Gorica kot Vipava, ki sta se z univerzo dolga leta dogovarjali o gradnji kampusa. Da je nekaj na stvari, je bilo videti tudi iz sporočila vlade, kjer so zapisali, da je Občina Ajdovščina z Univerzo v Novi Gorici (UNG) izrazila zanimanje za odkup nepremičnin za izgradnjo kampusa univerze in javnih programov občine. “Dogovori potekajo skupaj s skladom kmetijskih zemljišč in gozdov z okvirnim časovnim načrtom izvedbe prodaje po neposredni pogodbi. Na ta način bosta občina in univerza pridobili ustrezne površine za razvoj Fakultete za vinogradništvo in vinarstvo ter drugih fakultet v okviru univerze,” so zapisali na vladi.

Rektor molči, Beočanin odgovarja, da je vse še preuranjeno

Se novogoriška univerza dogovarja o odkupu zemljišč v Ajdovščini in ali ima ambicije kampus postaviti v Ajdovščini, smo vprašali rektorja UNG Danila Zavrtanika, od katerega smo želeli izvedeti tudi, ali se torej odpoveduje gradnji kampusa v Novi Gorici oziroma ali vsaj namerava kakšno od svojih fakultet ali programov seliti v Ajdovščino? “Vsekakor vas bomo obvestili, ko bo kaj konkretnega,” je kratek rektorjev odgovor, ki posredno nakazuje, da je nekaj na stvari, sicer pa ne pove nič.

Tadej Beočanin, župan Ajdovščine

“Potrdim lahko, da je Univerza v Novi Gorici izrazila interes, da nekatere izmed svojih programov umesti na to lokacijo.”

“Gre za degradirano območje, trenutno v upravljanju ministrstva za obrambo. Na tej lokaciji je moč predvideti več različnih vsebin, saj gre za precej veliko območje. Zaenkrat je še preuranjeno govoriti o podrobnostih, ker gre za dolgoročno naravnan projekt. Potrdim lahko, da je Univerza v Novi Gorici izrazila interes, da nekatere izmed svojih programov umesti na to lokacijo,” je nekoliko bolj zgovoren, a še vedno nedoločen ajdovski župan Tadej Beočanin. Glede na povedano, predvsem, ker gre za veliko degradirano območje v lasti obrambnega ministrstva, bi bilo sklepati, da je govor o zemljiščih ob ajdovskem letališču, kjer so pred 15 leti načrtovali tako imenovano Jelinčičevo piramido.

Miklavič: če se to zgodi, bi bilo neetično

“Izjava ministra Tonina me je presenetila,” se je odzval novogoriški župan Klemen Miklavič, ki meni, da, vsaj kar se kampusa tiče, ne drži. “Z univerzo imamo trdne dogovore. Od predsednika vlade in ministrice za izobraževanje imamo načelno podporo za projekt Centra zelenih tehnologij, katerega nosilec je univerza. Za njim stojimo vsi župani v regiji, država potrebuje močno raziskovalno univerzo, ki je sposobna znanje prenašati v gospodarstvo. V okvir centra sodijo tudi študentske in izobraževalne kapacitete in raziskovalni inštituti. Gre za razvoj zelo specializiranega kampusa, ki je pomemben na državni, ne le na regijski ravni,” poudarja Miklavič. UNG se že prijavlja na razpis za vzpostavitev centra odličnosti za trajnostne energijske tehnologije. EU ponuja med 8 in 15 milijoni evrov, toliko bi morala prispevati še država. “To je prvi konkreten korak. Če bo šel ta projekt skozi, bo dovolj sredstev, da bomo že videli rezultate na terenu. Mestna občina bo poskrbela, da bodo primerna zemljišča na razpolago,” pravi Miklavič in pri tem misli predvsem na zemljišče na zahodnem delu območja ob Kornu, ne pa samo tam.

Klemen Miklavič, župan Nove Gorice

“Z univerzo imamo trdne dogovore. Če bi se to zgodilo, bi bilo zelo neetično.”

Kaj pa, če univerza vendarle spet žonglira z več opcijami glede kampusa in se z enim očesom ozira proti Ajdovščini? “Če bi se to zgodilo, bi bilo zelo neetično,” meni Miklavič.


Najbolj brano