Decanterjevi nagrajenci na Fužinskem gradu

Na Gradu Fužine na vzhodnem obrobju Ljubljane, ki je vse pogosteje prizorišče gastronomskih prireditev, se je v torek predstavilo 31 vinarjev, ki so svojimi vini sodelovali v velikanskem globalnem ocenjevanju vin britanske revije Decanter.

 Foto: Peter Irman
Foto: Peter Irman

LJUBLJANA > V pokušini sta bili tudi najbolje ocenjeni med 166 nagrajenimi vini (od 242 poslanih vzorcev), Cabernet Franc Gašper 2019, plod sodelovanja Gašperja Čarmana in Kleti Brda, ter Zlata radgonska penina rosé extra dry 2017 Radgonskih goric, ki sta prejeli po 97 točk in platinasto medaljo. Organizator prireditve Robert Gorjak iz vinske šole Belvin, ki je kot ocenjevalec že sodeloval z Decanterjem, meni, da so dobre Decanterjeve ocene pomemben signal o kakovosti vin in celo usmerjevalec slogovnih trendov za posamezne sorte, Michela Nassiz iz Decanterja pa je pohvalila slovenske vinarje za kakovost vin v ocenjevanju, obenem pa je poudarila potencial Slovenije kot perspektivne države za vinski turizem. Prireditev je minila v nadvse prijetnem vzdušju, konec koncev vrhunskih vinskih prireditev v Sloveniji ni bilo že precej časa. Odlična poznavalka slovenske vinske scene Majda Debevc je opazila, da je vina iz domačih kleti predstavljalo več mladih vinarjev kot v prejšnjih časih, kar se ji zdi izvrstna popotnica za slovensko vinsko prihodnost. Na fotografiji: Niko Sardoč (desno) je vino iz kleti Santomas iz Šmarij ponudil tudi legendi hrvaškega gastronomskega novinarstva Željku Suhadolniku.


Najbolj brano