Šmartno, obzidani briški biser

“Skozi temne ulice pot tesna vodi, preteč se bočijo visoki vhodi in na straneh strmijo se torjoni”. Tako opisuje Šmartno, briško “orlovo gnezdo”, kot mu pravi, pesnik Alojz Gradnik. Šmartno je turistični biser Brd in svojevrsten magnet, ki je viden od vsepovsod.

Šmartno, obzidana briška vas na visoki vzpetini s petimi stolpi, je bila dolgo, zelo dolgo branik habsburške monarhije na zahodni meji. Vas je zgrajena na ostankih rimske naselbine, danes pa je skrbno urejen in odlično obiskan kulturni spomenik. Njen patron je, kako prikladno, sv. Martin, ki je dal vasi ime in ki goduje na - Martinovo. V cerkvi, včasih je bila župnijska, danes je podružnična, so slikarije Toneta Kralja, z vsakdanjim življenjem pa je prežeta Briška hiša, v kateri je predstavljena bivalna kultura Brd.

Turistične poti po Brdih tako rekoč ni brez obiska Šmartnega. Nekoč ni bilo tako, vas ni bila pripravljena na sprejem gostov. Občina jo je začela urejati, napeljave so z zraka spustili pod zemljo, tlakovali so trge in gase in naenkrat je vas postala zanimiva za investitorje, tako domače kot od drugod. Danes v utrjenem Šmartnem, prenovljenem, da je staro na novo zasijalo, ponujajo kar nekaj namestitev, le nekaj korakov stran je tudi sodoben hotel. Seveda se da kaj pojesti in dobiti kozarec izvrstnega briškega vina. Po gasah Šmartnega se je lepo sprehoditi, vsakič je kaj novega in vsakič je ponudba bogatejša. A najlepše je, ko zaživijo trgi in uličice na kateri od prireditev, ki privabljajo vse več obiskovalcev od blizu in daleč.


Najbolj brano