Težave v raju

HBO je po pomladni uspešnici Mare iz Eastowna z odlično Kate Winslet v glavni vlogi poleti postregla še z enim hitom - tragikomično satiro Beli lotus, kjer nas avtor Mike White popelje v rajski petzvezdični kompleks na otoku Maui na Havajih, ki pa je daleč od idile, saj se razredni, postkolonialni in medosebni konflikti vrstijo kot po tekočem traku.

Osrednja ekipa luksuznega resorta na Mauiju tik pred sprejemom 
nove skupine gostov, skrajno levo vrhunski Murray Bartlett v vlogi 
Armonda.
Osrednja ekipa luksuznega resorta na Mauiju tik pred sprejemom nove skupine gostov, skrajno levo vrhunski Murray Bartlett v vlogi Armonda. 

Mike White, ki je v svetu televizijskih nadaljevank nazadnje nase najbolj opozoril z Razsvetljenjem, v Hollywoodu bojda slovi po tem, da mu uspe v rekordno hitrem času spraviti skupaj spodoben izdelek. HBO, ki je lani zaradi koronskih omejitev bil primoran odpovedati kar nekaj začrtanih projektov, je skušal rešiti, kar se da, in poizkusil srečo pri Whiteu. Ta je upravičil svoj sloves in v pičlih dveh mesecih ter z omejitvijo enega dogajalnega kraja in snemanja v mehurčku pripravil scenarij za Beli lotus, v katerem zelo pronicljivo razgali ves blišč in bedo najbogatejšega belskega razreda, ki se odpravi na oddih, in njihovih “služabnikov”, ki morajo ustreči vsaki njihovi muhi.

Frustracije privilegirane kaste

Tudi ta serija sicer sledi trendu uspešnic, ki govore o frustracijah privilegirane kaste in njihovih disfunkcionalnih medosebnih odnosih (Nasledstvo, Majhne laži, Zlom), le da White poleg klasičnega razrednega boja v ospredje postavi tudi postkolonialni, imperialistični diskurz. Podobno kot v Majhnih lažeh pa že na začetku izvemo, da je na otoku nekdo umrl.

Glavni “oproda” je Armond (vrhunski Murray Bartlett), ki drži vse niti v hotelu in pod fasado uglajene prijaznosti in silne ustrežljivosti skriva arzenal cinizma, ki bruhne vsakič na plan, ko vase zagledanih in precej zakompleksanih gostov nima pred nosom. Najbolj glasen in tečen je razvajeni mladoporočenec Shane (vlogi primerno nadležen Jake Lacy), ki z ženo (naivna Alexandra Daddario) v resortu preživlja medene tedne, in ne more požreti, da mu je Armond dodelil malenkost manj luksuzen apartma od plačanega. Tu so še živčna razvalina Tanya (zelo prepričljiva Jennifer Coolidge), ki je prišla na otok raztrest pepel pokojne matere, in vzpostavi “transakcijski” odnos z vodjo spa centra Belindo (prizemljena Natasha Rothwell) in družina Mossbacher, ki ji poveljuje deloholična matriarhinja (Connie Britton) in jo sestavljajo odtujeni sin in odvisnik od pornografije (medel Fred Hechinger), hči (diabolična Sydney Sweeney), ki navidezno obsoja narejeno politično-korektnost staršev, in izgubljeni, blodnjavi mož (Steve Zahn).

Romantični prikaz postkolonialnega diskurza

Hči Mossbacherjevih je s seboj pripeljala tudi sošolko (tenkočutna Brittany O'Grady), ki je edina nebelka med gosti in ne izhaja iz privilegiranega, belskega razreda, na otoku pa se zaplete z domorodcem, ki za majhen denar dela v resortu za nove “kolonizatorje”. Ona in odtujeni brat imata glavni vlogi v sicer bolj romantičnem prikazu postkolonialnega diskurza, toda Beli lotus se seveda ne ogne niti klasičnemu razrednemu konfliktu, v katerem imata osrednjo vlogo novopečena zakonca. Pravcata apokalipsa pa se začne, ko Armondu pride pod roke zajetna količina narkotikov, ki se je ne bi sramoval niti Hunter S. Thompson, in mu zadeve uidejo popolnoma izpod nadzora.


Najbolj brano