Šempetrska bolnišnica ubira nove poti zdravljenja srčnih bolnikov

Šempetrska bolnišnica je, kljub zdravljenju covid bolnikov, letos uvedla vrsto uspešnih novosti pri zdravljenju srčnega popuščanja in koronarne bolezni z najsodobnejšimi metodami. Junija so tudi prvi v Sloveniji za vzdrževanje pretoka v koronarnih arterijah samostojno uporabili v srce vstavljeno črpalko pri 77-letniku iz spodnjega Posočja.

Ekipa katetrskega laboratorija ob prvi vstavitvi resinhronizacijskega srčnega spodbujevalnika v SB Nova Gorica (z leve):  prof.  
Matjaž Klemenc, prof. Goran Milašinović, dipl. med. sestra Karmen  
Saksida, dr. Andrej Bartolić, dipl. med. sestra Mojca Pušnar, dipl.  
rad. ing.  Matevž Brecelj in dipl. med. sestra Mariza Kulot. Foto: arhiv SB Nova Gorica
Ekipa katetrskega laboratorija ob prvi vstavitvi resinhronizacijskega srčnega spodbujevalnika v SB Nova Gorica (z leve): prof. Matjaž Klemenc, prof. Goran Milašinović, dipl. med. sestra Karmen Saksida, dr. Andrej Bartolić, dipl. med. sestra Mojca Pušnar, dipl. rad. ing. Matevž Brecelj in dipl. med. sestra Mariza Kulot. Foto: arhiv SB Nova Gorica

ŠEMPETER PRI GORICI Novosti so izvedle ekipe internistične službe in bolnišnico umestile med najsodobnejše v državi, ko gre za zdravljenje srčnih bolnikov. Predstojnik službe, asist. dr. Andrej Bartolić pravi, da si prizadevajo, da bi srce vsakega njihovega bolnika s pomočjo sodobnih metod spet nemoteno delovalo.

Peritonealna dializa za zdravljenje popuščanja srca

Letos so zdravniki nefrološkega oddelka Maja Martinuč Bergoč, Dimitrij Klančič, Silvan Saksida, Petra Falabella in kirurg Igor Klavora pri več bolnikih z napredovalim srčnim popuščanjem uvedli zdravljenje s peritonealno dializo.

Delajo, a ne dobijo plačano

Vstavljanje srčnih spodbujevalnikov opravljajo od leta 2013 dalje, teh bolnikov je iz leta v leto več. Lani so jih vstavili 100, letos doslej že 98. Bartolić pravi, da jim tega programa ob vsakoletni odobritvi obsega dela ZZZS ne odobri in torej ne plača, čeprav se zanj vsako leto potegujejo. “Tako deloma te stroške 'pokrijemo' iz naslova običajnih primerov, deloma pa bremenijo bolnišnično poslovanje.”

Gre za bolnike s hudim srčnim popuščanjem in kopičenjem odvečne tekočine, ko prihaja do otekanja in težkega dihanja. “Tako so pogosta poslabšanja bolezni, ki zahtevajo hospitalizacijo,” pravi Bartolić. Nova metoda pa s pomočjo operacije, ko bolniku vstavijo posebno cevko v trebušno votlino, omogoči, da se skozi njo odstranjuje odvečna tekočina, kar izvaja bolnik sam doma s pomočjo posebnega aparata. Tega postopka bolnika po operaciji naučijo v bolnišnici.

Vzrok popuščanja srca je najpogosteje ateroskleroza koronarnih arterij, ki lahko ob hudi zožitvi ali zamašitvi arterije povzroči srčni infarkt in odmrtje dela srčne mišice. Bartolić opisuje: “Zožitve skušamo razrešiti s posegi skozi kožo v koronarnih arterijah - arterijo z majhnim balonom razširimo in vanjo vstavimo žilno opornico.”

Andrej Bartolić

predstojnik internistične službe

“Poseg smo izvedli pri 77-letniku iz spodnjega Posočja z zelo napredovano aterosklerozo koronarnih arterij, pri katerem bi bila kirurška operacija - obvod koronarnih arterij - preveliko tveganje.”

Prvi takšen poseg v Sloveniji

Te posege opravljajo od leta 2007 in so vse zahtevnejši. Strokovni vrhunec so dosegli junija letos, ko so med posegom prvič v Sloveniji samostojno uporabili v srce vstavljeno črpalko, ki je deloma prevzela funkcijo črpanja krvi, kar je sicer naloga srčne mišice. Kardiolog prof. dr. Matjaž Klemenc z ekipo, sodeloval je tudi žilni kirurg Vladimir Valentinuzzi, je izvedel zahteven poseg v deblu leve koronarne arterije in za vzdrževanje pretoka krvi prvič samostojno uporabil v srce vstavljeno črpalko. “Tako smo poseg izvedli pri 77-letniku iz spodnjega Posočja z zelo napredovano aterosklerozo koronarnih arterij, pri katerem bi bila kirurška operacija - obvod koronarnih arterij - preveliko tveganje,” pravi Bartolić. “Ko so odpravili popolno zaporo desne koronarne arterije, so ob podpori črpalke opravili še poseg v začetnem delu leve koronarne arterije.” Bolnik je po nekaj dneh odšel domov in se dobro počuti.

Resihnronizacijski spodbujevalnik zoper hudo srčno popuščanje

Junij je bil v bolnišnici zmagovit mesec tudi za ekipo interventnih kardiologov, ki je začela izvajati resinhronizacijsko zdravljenje bolnikov s hudo obliko srčnega popuščanja.

Asist. dr. Bartolić z ekipo je ob pomoči znanega strokovnjaka, prof. dr. Gorana Milašinovića iz Kliničnega centra v Beogradu, pri prvih štirih bolnikih vstavil resinhronizacijske srčne spodbujevalnike.

Gre za revolucionarno novost, priznava Bartolić. “Metoda je primerna za bolnike z oslabljenim delovanjem srčne mišice in asinhronim krčenjem zaradi motnje v prevajanju električnega vala v srcu. Operacija poteka v lokalni anesteziji, ko v podkožje na prsnem košu vstavimo srčni spodbujevalnik, ki z usklajenimi električnimi impulzi sinhronizira krčenje srca. Izboljša se učinkovitost srčnega utripa, kar bolniku omogoči premagovanje naporov in prispeva k upočasnitvi pešanja srca.”

Poseg traja uro in pol, bolnik pa že dan po posegu odide domov.

Defibrilator kar ob srcu

Včasih pa je treba v prsni koš vstaviti defibrilator, ki bolnika ščiti pred zelo nevarnimi motnjami srčnega ritma, kar prav tako izvajajo. “Tako ob nastopu nevarne aritmije vstavljena naprava takoj prepozna in sproži električni šok, ki bolniku reši življenje. Naprava se odzove takoj, bolnikovo preživetje tako ni več odvisno od hitrosti pomoči drugih v bližini,” poudarja sogovornik.


Najbolj brano