Za marendo hot dog z brkinsko klobaso

“Lahko bi bili še večkrat tukaj. Taka ponudba je res manjkala v Ilirski Bistrici. Še posebej malice nam pridejo prav,” je bila nad potujočo prodajalno lokalnih proizvodov Domača marenda, ki ponuja izdelke 24 kmetij Brkinov in Zelenega krasa, navdušena domačinka, ki je prišla po sendvič z domačo salamo in hot dog z brkinsko klobaso.

Potujoča prodajlna Domača marenda se je v Ilirski Bistrici dobro 
prijela. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Potujoča prodajlna Domača marenda se je v Ilirski Bistrici dobro prijela. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > “Tudi lokacija ob glavni cesti je super. Samo še kakšna velika tabla manjka,” je dodala, ko je odhajala s parkirišča pri sladoledarju, kjer je nekoč v Trnovem stala Istrabenzova bencinska črpalka, danes pa je ta prostor priljubljeno zbirališče domačinov za sladkanje s sladoledom, klepet ob kavi ali pa po novem tudi postanek za hitro malico v trgovini na kolesih. Za zdaj sicer le ob četrtkih, ko ves dan prodajajo v Ilirski Bistrici.

Prodajalka Anita Urbančič pravi, da se najbolje prodajajo domače pancete, klobase in siri. Foto: Katja Kirn Vodopivec

Aleš Zidar

lastnik prodajalne

“Prodajalna je zasnovana po načelu kratke dobavne verige, kar pomeni, da proizvode dostavimo neposredno od kmeta do kupca.”

V petek dopoldne so na tržnici v Postojni, ob torkih popoldne v Pivki pri Marti, srede pa bodo rezervirane za obisk slovenske Istre, kjer pa še nimajo določene lokacije prodaje. Potujočo Domačo marendo lahko srečate tudi na različnih prireditvah po Primorski, sicer pa brkinske proizvode ponujajo tudi na tržnicah na Vrhniki, v Brezovici pri Ljubljani in Grosuplju.

“Treba je vztrajati, da se ljudje navadijo, vendar smo zaenkrat z odzivom zelo zadovoljni, še posebej v Ilirski Bistrici,” je povedala prodajalka Anita Urbančič, ki pravi, da se najbolj prodajajo domače pancete, klobase in siri iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka. Poleg teh ponujajo tudi jogurte in skuto, mast in ocvirke, ekološko pridelano moko, žita in kaše, med, oljčno in konopljino olje, zeliščne čaje, kis, marmelade, pa brkinski gin, sadjevec in slivovko. Pred kratkim so v ponudbo dodali tudi sendviče, toast in hot dog iz lokalnih brkinskih sestavin.

Nadgradnja LAS-ovih projektov

“Prodajalna je zasnovana po načelu kratke dobavne verige, kar pomeni, da proizvode dostavimo neposredno od kmeta do kupca. Ponudba temelji izključno na lokalnih produktih Krasa in Brkinov. Gre pravzaprav za butično prodajo,” pojasnjuje lastnik prodajalne Aleš Zidar, sicer tudi strokovni vodja LAS med Snežnikom in Nanosom.

Kot pravi, gre za nadgradnjo nekaterih LAS-ovih projektov, kot so lokalna samooskrba, projekti s področja kmetijskih tržnic in socialno podjetje, ki pravkar poteka. V okviru slednjega bodo s pomočjo LAS uredili tudi distribucijski center za lokalne proizvode v sodelovanju s kmetijo Slavec v Knežaku.

“S tem mi prevzamemo del dela kmetij, ki se jim tako ni treba ukvarjati s prodajo in jih razbremenimo,” še dodaja Zidar, ki si prizadeva, da bi ponudba lokalnih proizvodov zaživela tudi v Ilirski Bistrici. Lokalna tržnica, ki jo je pred leti med parkom in trgovskim centrom Mikoza uredila ilirskobistriška občina in je namenjena prav prodaji kmetijskih proizvodov, namreč že dolgo ne obratuje. Zidar razlog vidi predvsem v premajhnem trgu in previsokih obratovalnih stroških.

Kmalu tudi brkinski zajtrk

Odziv kmetov je zaenkrat dober, ugotavlja Zidar, ki v prihodnje načrtuje še večjo kulinarično ponudbo. “Ponuditi želimo še drugo lokalno hrano. Za zdaj so to sendviči in hot dogi, vendar na drugačen način in iz lokalnih proizvodov.” Če bo šlo po načrtih, bi se prihodnje leto brkinski malici pridružil še brkinski zajtrk. “Ponudili bomo že pripravljene pakete z domačimi dobrotami, ki jih bomo dostavljali lokalnim turističnim ponudnikom. Tako bi popestrili tudi lokalno turistično in kulinarično ponudbo,” napoveduje Zidar. Brkinske proizvode želijo pripeljati tudi na Kras in v Goriška Brda, vendar to ostaja cilj za naprej.


Najbolj brano