Tudi stare sorte so letos bogato obrodile

Selekcijsko trsničarsko središče Vrhpolje je ob začetku trgatve pripravilo že tradicionalne dneve odprtih vrat in obiskovalce povabilo v bazni matični vinograd s potrjenimi slovenskimi kloni pod Slapom ter na Pouzelce v Ložah, kjer skrbi za vinograd prav posebne sorte. Tudi primorske stare sorte so letos bogato obrodile.

V kolekcijskem vinogradu so letos bogato obrodile tudi stare 
lokalne sorte. Na fotografiji  istrska kanarjola.  Foto: Andreja Škvarč
V kolekcijskem vinogradu so letos bogato obrodile tudi stare lokalne sorte. Na fotografiji istrska kanarjola.  Foto: Andreja Škvarč

LOŽE > Selekcijsko trsničarsko središče Vrhpolje, ki že več kot tri desetletja opravlja pomembne naloge s področja selekcije vinske trte, izbora dobrih tipov posameznih sort in ohranjanja lokalnih starih sort, je ob začetku trgatve obiskovalce povabilo v bazni matični vinograd in v kolekcijski vinograd, v katerem uspeva več kot sto sort in biotipov vinske trte, med njimi več kot 70 primorskih sort. Poljšakica, duranija, istrska belina, borgonja, guštana, rožica, pokalca, cohovka, bontempa, sevka, cundra, danijela, dišečka, cencukna, izolana, dolga petlja, markaduška, planinka, rečigla je le nekaj imen s seznama, številne med njimi pa le še redko najdemo v vinogradih. V vinogradu skrbijo tudi za sorte v preizkušanju, predvsem za tolerantne sorte, pri katerih je po besedah vodje središča Andreje Škvarč potrebno manj škropljenja, saj imajo že vgrajeno odpornost na določene bolezni. V vinogradu sicer uspeva še enajst klonov rumenega muškata in klonski kandidati malvazije, refoška in zelenega sauvignona.

Čeprav obisk ni bil tako množičen kot minula leta, so po besedah vodje središča zadovoljni, da je bilo med obiskovalci kar nekaj mladih. “Prav vesela sem, da so k nam prišli mladi vinogradniki in tudi ljubitelji vinogradništva, ki želijo posaditi vinograde in jih je zanimalo, kake se obnesejo posamezne sorte in kakšen je sadilni material, še zlasti pri novih tolerantnih vinskih sortah in klonih. Marsikoga so pritegnile tudi naše stare lokalne sorte, ki se letos ponašajo s še posebej lepimi grozdi,” je povedala Andreja Škvarč.

70

sort oziroma še nekaj več, ki jih gojijo v trsničarskem centru, je primorskih

Poljšakica, duranija, guštana, cohovka, bontempa, sevka, cundra, markaduška, rečigla je le nekaj starih sort, ki jih imajo v Vrhpolju.


Najbolj brano