Irena Cetin Lovšin: “Zbolevajo tudi malčki in prenašajo virus”

Ob začetku pouka veliko staršev in njihovih najstnikov tehta, ali naj se cepijo zoper covid-19. Nekateri so se že, drugi še zbirajo informacije. Cepljenje otrok nad 12. letom starosti svetuje pediatrinja v izolski bolnišnici Irena Cetin Lovšin. Opozarja, da so med okuženimi tudi otroci, celo novorojenčki, nekateri s težkim potekom bolezni.

Pediatrinja Irena Cetin Lovšin opozarja, da s težkim potekom 
okužbe s covidom-19 obolevajo celo tudi novorojenčki in dojenčki, 
ki jih zdravijo v ljubljanskem kliničnem centru.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Pediatrinja Irena Cetin Lovšin opozarja, da s težkim potekom okužbe s covidom-19 obolevajo celo tudi novorojenčki in dojenčki, ki jih zdravijo v ljubljanskem kliničnem centru.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Pediatrinja Irena Cetin Lovšin že leta dela v izolski bolnišnici, kjer je bila predstojnica pediatričnega oddelka, tako da jo pozna veliko staršev in otrok z južne Primorske. Cenijo jo kot dobro zdravnico, ki tudi ne ovinkari.

Cepljenje ohranja preživetje človeštva

Glede cepljenja zoper vse nevarne nalezljive bolezni je brezkompromisna in ga zagovarja, ker ohranja preživetje človeštva, ki bi brez cepljenja doslej že večkrat lahko izumrlo. “Cepiva pomagajo ohranjati zdravje in varujejo pred težkimi posledicami nevarnih bolezni ter pred smrtjo,” poudarja. Ne razume namena žolčnih kampanj zoper cepljenje, ki si prizadevajo, da v Sloveniji cepljenje proti nevarnim nalezljivim otroškim boleznim ne bi bilo več obvezno.

Irena Cetin Lovšin, dr. med.,

pediatrinja v izolski bolnišnici

“Pridobiti mora ves svet, zato je nujna visoka precepljenost človeštva. Le tako bomo zaustavili virus. Dotlej pa se bo hitro množil, širil in spreminjal. Kaj torej še ni jasno?”

V koronačasu, ko svet ogroža nevarni virus sars-cov-2 z vedno novimi mutacijami in sevi, ki sprožajo nove vale epidemij, poudarja: “Vsak bi moral dati zdravo pamet na tehtnico in ugotoviti, kaj pridobiš in kaj vse lahko izgubiš. Sem zagovornica cepljenja in se zavzemam, da bi bilo cepljenih čim več ljudi, tudi otrok. Svetovna stroka med drugim presoja, od katere starosti dalje je cepljenje priporočljivo in za zdaj velja, da od 12. leta dalje. Ni razloga, da strokovnjakom ne bi verjeli!”

Zaupati znanosti

Veliko dvomov in oporekanj dobrobiti novih cepiv zoper covid-19 ne temelji na znanstveni podlagi, nasprotniki zanemarjajo pomembne znanstvene ugotovitve, s teorijami zarote namenoma zavajajo javnost.

6,2

odstotkov oziroma 23.046 otrok in mladostnikov, starih do 17 let, je bilo v Sloveniji doslej cepljenih s prvim odmerkom

“Nova mRNA cepiva so prava revolucija v znanosti in imajo pri zaščiti zdravja ljudi odločilno vlogo. Hkrati niso tako nova, kot skušajo nekateri prikazati,” opozarja in poudarja, da je treba upoštevati vse doslej zabeležene znanstvene izsledke in dokaze. “Večina ne ve, da so jih izdelovali že nekaj let pred izbruhom novega koronavirusa, res sicer za druge vrste virusov, so jim pa ob pojavu sedanjega služila za dobro podlago za izdelavo cepiva zoper covid-19! Morali bi bolj zaupati znanosti.”

V medicini in zdravljenju obstaja določena mera tveganja, ki se v posameznih primerih ne izide po pričakovanjih. “Podobno kot na drugih področjih. Tako je, denimo, pas v avtu lahko za posameznika škodljiv, za večino pa zelo koristen in je mnogim že rešil življenje! Enako je s cepivi. Vedno obstaja pri vsem določena mera tveganja, a je to veliko manjše od splošne koristi!”

Okuženi novorojenci in dojenčki

Irena Cetin Lovšin izpostavlja, da okužba s covidom-19 nikomur ne prizanaša, obolevajo tudi nosečnice, novorojenci, dojenčki, majhni otroci. “Zlasti pri slednjih je potrjeno, da prenašajo okužbo in okužujejo druge. Doslej smo obravnavali že več okuženih novorojenčkov in dojenčkov, ki so nujno potrebovali hospitalizacijo in smo jih poslali v Ljubljano. Žal je v Sloveniji umrla tudi že okužena nosečnica ....”

Pediatrinja poziva k cepljenju, “ki človeka vsaj toliko zaščiti, da ne umre. Je pa splošno znano, da nobeno cepivo ni stoodstotno učinkovito, zaščiti pa večino populacije, kar velja tudi za cepiva zoper covid-19. Pri nas je zagotovljena svobodna izbira, a v mnogih razvitih državah že uvajajo obvezno cepljenje in so pri ukrepanju veliko strožji. Nova Zelandija je, denimo, zaradi treh novih primerov okužbe uvedla totalni lockdown na širšem območju Aucklanda!“

Prepričana je, da bomo vsi pridobili, ko bo stopnja precepljenosti zelo visoka: “Ne le v Evropi in v Sloveniji, kjer je zaradi zaprtja že propadlo veliko dejavnosti in je gospodarstvo v težavah. Pridobiti mora ves svet, zato je nujna visoka precepljenost človeštva. Le tako bomo zaustavili virus. Dotlej pa se bo hitro množil. širil in spreminjal. Kaj torej še ni jasno?”


Najbolj brano