[PRIMORSKE RAZGLEDNICE] Dekani in dolina reke Rižane

Domala vsak malo starejši državljan ve za Dekane, a se je velika večina včasih zgolj peljala po dolini Rižane mimo te vasi, zdaj pa švignejo mimo skozi dolg avtocestni tunel, ki so ga vaščani uspeli izgovoriti na mesto predvidenega useka.

Dekani so velika vas, štejejo približno 1700 prebivalcev. Čeprav so obdani z oljčniki in vinogradi ter polji v plodni dolini reke Rižane, so vse bolj del urbanizirane Istre, podobno kot vasi na drugi strani doline. Reka Rižana, ki daje pitno vodo Istri, a je v poletnih mesecih, ko je veliko turistov, ni dovolj, je pomembna za tiste kraje. Nekoč je bilo ob njej devet mlinov, deli nekaterih so ohranjeni še danes. Denimo pri Bordonovih, ki pa so mlinarstvo že zdavnaj zamenjali z vinogradništvom in oljkarstvom.

Doline reke Rižane je bila poseljena že v prazgodovinski in antični dobi, o čemer priča več najdb. Nekje ob Rižani je bil tudi Rižanski zbor, srečanje predstavnikov istrskega prebivalstva in odposlancev frankovskega cesarja Karla Velikega. Dekani so nogometna vas s klubom z dolgo zgodovino. Kraj in njegovo okolico pa sta v novejši zgodovini zaznamovali glavna prometnica med Koprom in Ljubljano, ki se je pred dobrim poldrugim desetletjem umaknila v predor nad vasjo, in industrija v njeni bližini. Nekdanja Lama, danes Titus, je uspešno mednarodno podjetje, kemična industrija Iplas pa je na veliko zadoščenje - tudi zdravstveno - Dekančanov prenehala z delovanjem.

V vasi je gotska cerkev Marijinega vnebovzetja iz 13. stoletja, nad vasjo pa vzdrževan napis Naš Tito, ki ima tako podpornike kot nasprotnike.


Najbolj brano