Poklon Kabulu, beguncem, upanju

56. mednarodni slikarski Ex-tempore Piran si bomo nedvomno zapomnili tudi po zmagovalcih, ki v svojih delih kritično naslavljajo sodobni čas. Veliko nagrado je prejela italijanska ustvarjalka Miriam Elettra Vaccari za presunljivo vezenko Hommage a Kabul, posebno nagrado Cesare Dell'Acqua pa Simon Kastelic za Upanje#1919. Obalne galerije Piran so med mladimi sodelujočimi nagradile Klavdijo Jeršinovec. Nagrajena in dela, ki jih je žirija odbrala v izbor 91 slik, so na ogled v Mestni galeriji in Monfortu do 31. oktobra.

Velika nagrado je prejelo Hommage italijanske umetnice Kabul 
Miriam Elettra Vaccari, ki ga je izvezla na papir. Foto: Jadran Rusjan
Velika nagrado je prejelo Hommage italijanske umetnice Kabul Miriam Elettra Vaccari, ki ga je izvezla na papir. Foto: Jadran Rusjan

Na tokratni, že 56. mednarodni slikarski Ex-tempore Piran, ki ga ob podpori občine in sponzorjev prirejajo Obalne galerije Piran, se je prijavilo 195 ustvarjalk in ustvarjalcev, tako ljubiteljskih kakor profesionalnih, ki so oddali 151 likovnih del. Za razstavi, ki ju je v Mestni galeriji Piran in v Monfortu v Portorožu postavila kustosinja Ana Papež, je žirija izbrala 91 likovnih del, ki bodo na ogled do 31. oktobra. Ocenjevali so jih Miran Mohar, mednarodno priznani umetnik, član skupine IRWIN in prodekan AVA akademije za vizualno umetnost v Ljubljani v vlogi predsednika, Rečan Nemanja Cvijanovič, likovni umetnik in profesor na Akademiji za lepe umetnosti v Benetkah, in Benečanka Corinne Mazzoli, multimedijska umetnica in akademska raziskovalka na Univerzi IUAV v Benetkah.

Grand prix oziroma veliko odkupno nagrado so soglasno namenili italijanski slikarki Miriam Elettra Vaccari, ki je žirijo prepričala s presunljivo vezenko na papir Hommage a Kabul, ki “na subtilen in politično-kritičen način komentira kontroverzno dogajanje v sodobnem svetu. V času poplave digitaliziranih tehnik je s preprostimi izraznimi sredstvi ustvarila prepričljivo umetniško delo,” beremo v utemeljitvi. In dodala: “Šivanje kot izrazito tradicionalno žensko ustvarjalno metodo je uporabila za to, da je izvezla muzejski predmet iz bogate dediščine afganistanske zgodovine. Morda gre za glavo mladega Bude? Njena izvezena risba zato posredno kritično namiguje tudi na sodobni ikonoklazem, fizično uničevanje podob, ki se udejanja v eni najbolj trpinčenih celinskih držav Srednje Azije.”

Letos so podelili še 14 odkupnih nagrad, ki jih podpirajo različni sponzorji, in nagrado za otroke do 15. leta.

Izbrana dela v Mestni galeriji Piran in v Monfortu v Portorožu - razstavi je postavila kustosinja Ana Papež - bodo na ogled do 31. oktobra.

Velika nagrado je prejelo Hommage italijanske umetnice Kabul Miriam Elettra Vaccari, ki ga je izvezla na papir. (foto: Jadran Rusjan)

Kritika in upanje

Podobno angažirana je podoba beguncev na rešilnem čolnu, v ozadju katerih je Piran, ki jo je sežanski ustvarjalec Simon Kastelic naslovil Upanje#1919 ter zanjo prejel posebno nagrado italijanskega konzulata Cesare dell’Acqua. Žirija je delo izbrala predvsem zaradi zanimive interpretacije dokumentarne fotografije: “Napetost in gibanje, ki ga je avtor prenesel na platno, na prvi pogled spominja na pomorski krst, ki se vsako leto prireja v tem kraju. Ob bolj podrobnem opazovanju spoznamo, da gre za ladjo migrantov, ki skuša doseči morsko obalo. Gre za avtorja, ki zna aktualne, politične, predvsem pa socialno občutljive teme prenesti v sodobno interpretirani figuralni govorici.”

Sežanski umetnik Simon Kastelic je za svoje Upanje#1919 prejel posebno nagrado Cesare Dell'Acqua. (foto: jadran Rusjan)

Žirija je letos ugotovila skromen odziv mladih avtorjev do 35 let, ki jim Obalne galerije Piran podelijo odkupno nagrado v obliki razstave v galeriji Hermana Pečariča.

Klavdija Jeršinovec (foto: Jadran Rusjan)

Najbolj jih je prepričalo delo Klavdije JeršinovecMorje, sonce, srce. Ob tem so izrazili prepričanje, da bo “vzpostavitev novega programa Vizualnih umetnosti na Primorski pedagoški akademiji v Kopru v naslednjih letih pripomogla oziroma prepričala večje število študentov likovne umetnosti za sodelovanje na piranski slikarski prireditvi”.


Najbolj brano