Divje nasilje in streljanje prekinilo tržaško sobotno rutino

Ko se je mesto v soboto šele prebujalo, je nekaj minut pred 8. uro streljanje, kakršnih smo jih bili doslej vajeni samo v filmih, prekinilo običajno sobotno rutino. Pred barom v Ulici Carducci 12 je v napadu obležalo sedem mož, ki so takrat srebali kavo pri zunanjih mizicah.

Tržaška Ulica Carducci je bila prizorišče nasilnega obračuna.
Tržaška Ulica Carducci je bila prizorišče nasilnega obračuna.  

TRST > Neznanci, ki naj bi se pred bar pripeljali z dvema voziloma, so se jih lotili z lesenimi palicami in železnimi drogovi, naposled pa na dan potegnili še pištolo (ali morda dve pištoli), zaključili svojo načrtovano “kazensko misijo” ter pobegnili. Dva izmed njih je prometna policija že uro po dogodku dohitela pred Moščenicami oziroma na izvozu za Tržič, popoldne naj bi v mestu pridržali še eno osebo. Zvečer pa je bila na vrsti še racija v neki hiši pri Sv. Vidu, od koder so policisti odpeljali nekaj ljudi.

Iz virov blizu preiskovalcev kaže, da je šlo za srhljivo nadaljevanje daljšega obračunavanja med sprtima družinama gradbenih delavcev s Kosova, ki si očitno močno stopata na prste zaradi gradbenih naročil, vmes naj bi bili tudi nezaželeni odnosi z ženskimi člani družine. Udeleženci sobotnega streljanja so bili bržkone protagonisti podobnega nasilnega pretepa, ki je izbruhnil 5. julija na Trgu Sansovino. Po neuradnih podatkih pa naj bi bili vpleteni tudi v podobno obračunavanje v neki vili pri Sv. Vidu preteklega 4. avgusta - šlo naj bi za stavbo, v kateri je sinoči potekala policijska racija.

Napad kot v filmu

V baru Carducci Caffè, ki ga upravljajo kitajski državljani, so se tako kot vedno po 7.30 začele zbirati prve stranke. Kot običajno so bili to v glavnem delavci, zaposleni v gradbeništvu, ki svoj delovni dan začenjajo s skodelico kave.

Ob mizicah na pločniku pred barom je sedela večja skupina mladih moških med 25. in 30. letom starosti. Nekaj minut pred 8. uro sta pred bar pripeljali dve vozili - črn golf in bel kombi - in iz njiju je izstopilo več moških.

Skupina se je zverinsko znesla nad delavci - s pestmi in brcami, pa tudi z lesenimi in železnimi palicami, ki so jih prinesli s seboj, so udrihali po skupini, ki se je skušala braniti in hkrati zbežati. Takrat so odjeknili prvi streli. Po besedah očividcev je širokopleč moški iz žepa potegnil pištolo - nekateri govorijo celo o dveh pištolah - in začel streljati v ljudi. Enega od delavcev je krogla zadela naravnost v hrbet in je ranjen obležal na tleh.

Po nekajminutnem divjanju so napadalci skočili v vozili, pritisnili na plin in izginili. Beg črnega golfa GT 2000 ni dolgo trajal, saj ga je patrulja prometne policije izsledila na avtocesti pri Devinu. Pognala se je za njim in ga kljub precejšnji hitrosti dohitela na rondoju po izvozu za Tržič, kamor se je pripeljala še patrulja goriških kolegov. Moška sta izstopila iz avtomobila s pištolama v rokah, vendar nista streljala - predala sta se, policija pa naj bi v njunem vozilu našla še drugo orožje.

V Ulici Carducci je medtem skoraj dvajset zdravstvenih delavcev ranjencem nudilo prvo pomoč že na ulici, nato pa jih s petimi rešilci odpeljalo v bolnišnici: dve osebi so prepeljali v tržiško bolnišnico, pet pa v katinarsko bolnišnico. Dva ranjenca sta morala takoj v operacijsko sobo - gre za moškega, ki ga je krogla zadela v hrbet in mu preluknjala prsni koš, in za enega, ki naj bi mu z železnim drogom prebili vranico.

Že res, da je šlo za obračunavanje med tolpama, vse skupaj pa bi se lahko končalo še bolj tragično, ko bi bile v streljanje vključene še druge, nedolžne osebe, mimoidoči ali osebje bara, je dogodek komentiral tržaški glavni tožilec Antonio De Nicolo. Zahvalil pa se je očividcem, ki so preiskovalcem pomagali tudi tako, da so jim dali na razpolago posnetke svojih mobilnih telefonov. “Nihče ni obrnil pogleda stran, kar je hvalevredno,” je izjavil.

Srdit spor med družinama

V soboto zvečer se je iz virov blizu preiskovalcev razvedelo, da je v ozadju jutranjega spora dolgotrajno nasilno obračunavanje med kosovskima družinama, ki vodita vsaka svoje gradbeno podjetje. Vpleteni so vsi stari od 20 do 40 let, vključeni so v tukajšnje družbeno tkivo.

Do spora, ki je vodil v večmesečno stopnjevanje nasilnih dogodkov, naj bi prišlo predvsem zaradi naročila, ki si ga je zagotovilo eno od dveh podjetij - po mnenju druge družine z nepoštenim ravnanjem.

Olja na ogenj naj bi dolilo še ljubezensko razmerje med žensko članico ene od dveh družin in moškim iz nasprotnega tabora. Začeli so se pretepi, ti so se izrodili v prava obračunavanja, v soboto pa je bil Trst priča pravemu kazenskemu pohodu.


Najbolj brano