Vodstvo RTV Slovenija: Od pristojnih institucij pričakujemo odločno ukrepanje

V vodstvu RTV Slovenija so najostreje obsodili petkov vdor skupine protestnikov, ki nasprotuje ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, v prostore RTV Slovenija. “Protestniki so z vdorom grobo zlorabili pravico do miroljubnega protestiranja. Od pristojnih institucij pričakujemo odločno ukrepanje,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Odgovorna urednica informativnega programa RTV Slovenija 
Manica Janežič Ambrožič je dogodek označila za “nedopusten 
napad na medije, novinarstvo in demokracijo”. Foto: STA
Odgovorna urednica informativnega programa RTV Slovenija Manica Janežič Ambrožič je dogodek označila za “nedopusten napad na medije, novinarstvo in demokracijo”. Foto: STA

LJUBLJANA > “V vodstvu RTV Slovenija najostreje obsojamo petkovo dejanje in bomo uporabili vsa varnostna in pravna sredstva, da se tovrstni incident ne bo več ponovil. Ob tem od vseh institucij pričakujemo, da se bodo na današnji incident ustrezno odzvale in preprečile, da bi se kaj takega ponovilo,” so poudarili.

RTV Slovenija je po njihovih navedbah po mesecih nadlegovanja s strani protestnikov postala tarča nesprejemljivega in zavržnega napada. “Protestniki, ki že mesece bivajo pred stavbo Televizije Slovenija in nadlegujejo naše zaposlene ter goste, so vdrli v glavno stavbo RTV Slovenija in ogrozili varnost naših zaposlenih. Posredovala je policija in protestnike odstranila iz naših prostorov,” so povzeli.

Žalili so zaposlene in goste

Kot so dejali, spoštujejo ustavno pravico do svobodnega izražanja, vendar se zavzemajo, da komuniciranje poteka na dostojen način. “V teh mesecih so protestniki svojo voljo izražali povsem neprimerno, žalili zaposlene in goste, vdirali v poslopje RTV Slovenija ter motili delovne procese,” so dodali in izpostavili, da so v vodstvu zato uporabili že veliko uradnih poti, med drugim so podali številne prijave na policijo in Inšpektorat Mestne občine Ljubljana. “Pravega odziva pristojnih ni bilo,” so zapisali.

“Napad na svobodno in neodvisno novinarsko delo”

Petkov napad po njihovem “ni primerljiv z nobenim drugim napadom na medije v Sloveniji. Fizičen vdor in napad na RTV Slovenija je ne le napad na našo institucijo, pač pa tudi na svobodno in neodvisno novinarsko delo, ki je eden od temeljnih postulatov demokracije”. Vsaka demokratična družba mora imeti do tovrstnih incidentov ničelno stopnjo tolerance, so poudarili.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je za petkovo oddajo Odmeve dejal, da bodo na RTV Slovenija v prihodnje okrepili varovanje, stekli pa bodo tudi pogovori s pristojnimi oblastmi. Grah Whatmough je izrazil upanje, da bodo imeli pristojni po petkovem incidentu več posluha za njihove pritožbe.

Manica Janežič Ambrožič: “Skrbi me, da živimo tudi v družbi, kjer se ob takšnih prizorih zgane le še malokdo”

Odgovorna urednica informativnega programa RTV Slovenija Manica Janežič Ambrožič je v petek dogodek označila za “nedopusten napad na medije, novinarstvo in demokracijo”. V današnji izjavi za medije pa je opozorila, da so zaposleni na RTV Slovenija, še posebej novinarji informativnega programa, že od maja opozarjali na nadlegovanje, grožnje in onemogočenja normalnega poteka dela.

Kot je pojasnila, pristojni tudi ob opozorilih, da lahko takšno ravnanje privede do nasilnega vdora v medijsko hišo, niso ukrepali. “Živimo v družbi, kjer se nasilje samo še krepi in je od nadlegovanja na Twitterju do nasilnega vdora v hišo le še korak,” je opozorila Janežič Ambrožičeva. “Skrbi me, da živimo tudi v družbi, kjer se ob takšnih nasilnih prizorih, kot smo jih doživeli včeraj, zgane le še malokdo,” je dodala.

Napad na RTV so obsodili v Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije. Obsodil ga je tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je na Twitterju med drugim zapisal, da je zaradi takšnega dogajanja treba zaostriti kazensko zakonodajo in zakon o javnem redu in miru.

Vdor v poslopje RTV Slovenija ali katerokoli drugo javno zgradbo po besedah predsednika vlade Janeza Janše nima nobene povezave s svobodo izražanja. “Je nasilje nad to svobodo. Storiti je treba vse, da se vsako samovoljno in nasilno prilaščanje javnega prostora in grožnje obsodi in kaznuje z enakimi vatli vedno in povsod,” je zapisal na Twitterju, kjer je sicer poobjavil tudi več drugih zapisov, med drugim tudi tvit, v katerem je njegov avtor zapisal, da “informativni program RTV Slovenija celo leto spodbuja nezakonite neofašistične proteste, vandaliziranje javnih institucij, anticepilske blodnje, rušenje ukrepov, pljuvanje poslancev, razne triglave, nagovarjanje k smrti dela volivcev, sedaj se pa čudijo, ko žanjejo, kar so sejali”.


Najbolj brano