Prvi dan v šoli tudi pogovor o virusu in testiranju

Na prvi šolski dan - že tretji v času, ko šolanje kroji boj s covidom - smo obiskali tri šole, na katerih so šolarje pričakale novosti: OŠ Škofije, kjer letos nimajo pouka v šoli, GEPŠ v Portorožu, kjer imajo nov program po meri logističnega gospodarstva, in ajdovsko waldorfsko šolo, kjer čakajo na nov način financiranja.

 Na GEPŠ je v klopi sedlo tudi 19 dijakov novega programa 
logistični tehnik.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Na GEPŠ je v klopi sedlo tudi 19 dijakov novega programa logistični tehnik.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > Posebne “prvošolce” imajo letos na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran (GEPŠ). To je 19 dijakov prvega letnika programa logistični tehnik, ki so ga oživeli po osmih letih. Zanj so si posebej prizadevali na Zvezi pomorsko prometnih agencij in ponudili tudi štipendije za te dijake. “Skoraj vsi dijaki so domačini, le trije so iz drugih delov Slovenije. Za prihodnje leto si bomo prizadevali, da bomo imeli tudi kakšno dijakinjo več,” se nadeja ravnatelj Borut Butinar.

(foto: Tomaž Primožič/FPA)

Pouk na daljavo za neposlušne šole

Šolski inšpektorat bo za šolo, ki ne bo spoštovala predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, lahko odredil pouk na daljavo. Sklep začne veljati jutri. Ministrstvo napoveduje ničelno toleranco neupoštevanja predpisanih ukrepov.

Danes so vse srednješolce posebej opozarjali na covid in na pomen testiranja. “Že prvi dan nam je šest dijakov sporočilo, da so pozitivni. Teste za samotestiranje pa je prevzela le dobra tretjina dijakov, veliko jih je povedalo, da jih v lekarnah ni bilo na voljo,” pravi. Mladi ljudje v covidu ne vidijo nevarnosti, ugotavlja. “Naša nova pomembna naloga je tudi pogovor o tem, da je testiranje dobro za vse, če želimo, da so šole odprte. In mislim, da so naši dijaki to razumeli,” poudarja Butinar.

Učilnice v župnišču, na krajevni skupnosti in v športni dvorani

Prav poseben prvi šolski dan so doživeli šolarji na Škofijah, saj niso vstopili v dosedanje šolske prostore. Zaradi rušenja zdajšnje šole in gradnje nove šolske stavbe bodo pouk spremljali razseljeni na treh lokacijah v začasnih nadomestnih prostorih. Prvi in drugi razredi bodo pouk obiskovali v župnišču, tretji in četrti v prostorih krajevne skupnosti, učenci od petega do devetega razreda pa bodo imeli pouk v improviziranih učilnicah, ki so jih zgradili v športni dvorani Burja.

(foto: Tomaž Primožič/FPA)

Ravnateljica šole Vlasta Urška Baraga pravi, da bodo sproti ocenili, ali so še kje pomanjkljivosti in priložnosti za izboljšave. “Resda so bili šolarji kar presenečeni nad novostjo, a mislim, da so vse skupaj kar dobro sprejeli. Dvorano bomo pozimi dodatno ogrevali, tako da ne pričakujem težav,” se nadeja. Pravi, da starše, pa tudi njo še najbolj skrbi varnost na glavni cesti. “Želimo si prisotnosti redarjev in merjenje hitrosti, zato ker je treba poskrbeti za varnost vseh udeležencev v prometu,” pravi ravnateljica.

Skozi slavolok s sončnicami v novo šolsko leto

Skozi praznični slavolok je v osnovno šolo vstopilo tudi 15 prvošolcev Waldorfske šole Primorska v Ajdovščini. Edina waldorfska šola na Primorskem v Ajdovščini deluje od septembra 2018, prej je bila dve leti v Bukovici in je ena od enot Waldorfske šole Ljubljana. Trenutno ima oddelke od prvega do šestega razreda in vsako leto zraste za en razred, skupaj pa jo obiskuje 92 učencev iz Vipavske doline, s Krasa in iz zamejstva.

Edina waldorfska šola na Primorskem v Ajdovščini je s šestimi razredi že napolnila najete prostore. (foto: Alenka Tratnik)

In medtem ko so učenci v pričakovanju novih dogodivščin, učitelji in starši upajo, da bodo lahko to šolsko leto izpeljali v šolskih klopeh in ne na daljavo. V kratkem naj bi bilo tudi jasno, kaj konkretno prinaša nedavno sprejeta novela zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, ki državi nalaga odpravo dozdajšnje neenakosti pri financiranju javnih in zasebnih vzgojno-izobraževalnih ustanov. “Odločbe ministrstva še nismo prejeli, več podrobnosti pa naj bi bilo znanih v prihodnjih dneh. Verjetno pa denarja ne bo toliko, da bi lahko šolnino kar ukinili. Ker smo majhna šola, bo za zdaj verjetno ostala v enakem znesku, to je 150 evrov mesečno, za vse učence enako,” je pojasnila ravnateljica Simona Pajk.

Pravi, da program waldorfske šole obsega vrsto stvari, ki jih program državne šole ne ponuja in zato ima učitelje, ki ne sodijo v državni program. Če bodo z drugačnim načinom financiranja šol dobili več denarja, ga bodo namenili za gradnjo prizidka s tremi matičnimi in štirimi specialnimi učilnicami, na kar se že pripravljajo. S šestimi razredi so namreč zapolnili vse prostore v stavbi nekdanje ajdovske osnovne šole. “Država naložbe ne financira, zato jo bomo izpeljali z lastnimi sredstvi. Prijavljamo se na različne razpise in sklade, pomagajo nam tudi donatorji iz lokalnega okolja, pri urejanju birokratskih zadev pa nam pomaga občina,” je še povedala Simona Pajk.


Najbolj brano