Patti Smith poziva k cepljenju, Eric Clapton pa ...

Prosim, ne spraševati, kako gre. Slabo gre, slabo. Kako naj bi šlo, ko pa je naš svet vržen s tečajev. Domovina ni nobena izjema, nasprotno. Smo pa zadnjič za vsaj nekaj uric pozabili na vse grdo. Na koprski tržnici smo se ob jedači in pijači veselili večernega koncerta Iztoka Mlakarja, kramljali, obujali spomine na glasbene pustolovščine ... Nakar je zasekala vest, da je umrl Charlie Watts. Nekaterim je bilo treba pojasniti, da je to bobnar Rolling Stonesov, druge je takoj spodneslo - ta je zaužil sedem njihovih koncertov, tisti trikrat več ... Ta oboževalec je javil tistemu, tisti onemu, vsak bo vedno pomnil, kje je bil in kaj je počel, ko je izvedel. Kdor godrnja, da ne gre pretiravati, saj je umrli vendarle dočakal “lepa leta”, osemdeset jih je štel, eh, ta pozablja, da nekateri ne bi smeli nikoli umreti, freska v Hrastovljah gor ali dol.

Stonesi gredo naprej, še ta mesec nameravajo kreniti na ameriško turnejo, za bobni bo sedel njihov stari sodrug Steve Jordan. Na odre pa se ne more vrniti Panonska mornarica. Pljučnica, koronavirus in šibko srce - da, kar trije so bili potrebni, da so pokopali Balaševića. Mojstri odhajajo ....

Ob jedači in pijači smo se veselili večernega koncerta Iztoka Mlakarja, kramljali, obujali spomine na glasbene pustolovščine ... Nakar je zasekala vest, da je umrl Charlie Watts.

Prognoza je slaba. In kadar ima hudič mlade, jih ima veliko: Marko Brecelj je predlani na spletni strani Dodogovor.org začel poročati o sobivanju z neozdravljivim rakom, zatem o preživetem srčnem infarktu, fasal je koronavirus, konec aprila je 70. rojstni dan pričakal v izolski bolnišnici, pred dvema tednoma pa je sporočil še, da so mu na Golniku vendarle diagnosticirali tuberkulozo, kar je dobra novica - zdaj vedo, kaj ga mori zadnje čase, ta bolezen pa je ozdravljiva brez kemoterapij. Kot velemojster črnega humorja se je zadnjič nasmehnil ob ugotovitvi, da je zdaj, ko ima jetiko, pa res ta pravi slovenski umetnik - bi skoraj moral nastopiti v prenovljeni Cukrarni, kajneda? Aja, vmes so ga na družbenih omrežjih že pokopali. Z lažno novico so se v rumeni naglici okužili tudi nekateri večji mediji, nesojeni pokojnik - ki izjemoma ni zakuhal tokratnega performansa - pa je kot “žanjec kolateralne koristi” dal nekaj posmrtnih intervjujev in izjav. V Hrpeljah je nastopil pred znatno večjim občinstvom kakor kdaj prej. In zakrožila je šala, da sta samo dva v zgodovini vstala od mrtvih - ampak za prvega nismo sigurni.

Odkar je udarila ta klinčeva korona, hodimo samo še na koncerte, ki so komaj blede sence nekdanjih. Da ne bo nesporazuma: Mlakarjev je bil odličen, v mali dvorani koprskega gledališča smo poleg starih slišali kar štiri pesmi, ki še iščejo pot na album. Tudi bodočo klasiko Deadline blues, v kateri komedijant duhovito poje o staranju in neizprosno bližajoči se - evo, pa smo spet pri njej - smrti. Ampak odštevamo že leta, odkar smo nazadnje več ur stokali na avtobusih, se polomljeni postavili v dolgo vrsto, se drenjali na stadionu ali v športni dvorani, se bratili in pričkali z okolico, naposled pa užili sadove, osmislili romanje. Mahali, plesali, kričali. Poslušali.

Lani je koncertni kompanjon sicer povedal, da mu premor prija, sploh pa je končno prišparal nekaj denarja, odkar ga ne razmetava za srečanja s starimi rokerji, ki mu ne dajo miru. Ampak zdaj pa res traja že predolgo ... Za povrh ni jasno, v kakšni koži bodo naši junaki, potem ko se bomo spet lahko srečali.

Nekateri se nam še zmeraj oglašajo. Z različnimi sporočili. Paul McCartney se je fotografiral z zavihanim rokavom, injekcijo v rami in masko na obrazu. Enako Patti Smith, ki je razredčeno ljudstvo julija k cepljenju pozivala tudi na koncertu v bližnjem Lignanu. V še bližjem Gradežu je Francesco De Gregori z odra svetoval, naj bomo pridni in upoštevamo napotke, Neil Young pa se jezi na velike koncertne agencije, kakršni sta Live Nation in AEG, ki zaradi pohlepa ne ustavita nevarnih prireditev ... Medtem Eric Clapton pojasnjuje, da je šel sam po cepljenju skozi pekel, bal se je, da ne bo več mogel igrati kitare. Oznanil je, da ne bo nastopal, kjer bodo od obiskovalcev terjali potrdilo o cepljenju, noče pristati na diskriminiranje, skupaj z jeznim Vanom Morrisonom tudi prepeva zoper omejevanje svobode.

Upajmo, da se kmalu spet srečamo. V svobodi. Kajti če bo šlo tako naprej, bo kmalu ostal komaj še kateri od starih mojstrov. In kaj lahko skupaj spravita Keith Richards in Boris Pahor?  


Preberite še


Najbolj brano