Vandalizem v prazničnih nočeh

Veselo vzdušje ob praznovanju sežanskega praznika so v noči na nedeljo pokvarili vandali, ki so v parku pri Starem gradu poškodovali kamnito klop, počečkali table in uničili sadiko cedre, v Lokvi pa noč prej poškodovali sedem uličnih svetilk in razsvetljavo v spominskem parku.

V spominskem parku v Lokvi je razbitih sedem svetilk.

 Foto: Marica Uršič Zupan
V spominskem parku v Lokvi je razbitih sedem svetilk.  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA, LOKEV > V sežanskem parku pri Starem gradu, kjer so v soboto popoldne ob lično urejenih stojnicah z obiskovalci kramljali člani društev in krajevnih skupnosti, je prijetno vzdušje ob prazniku v nedeljo zjutraj pokazalo svoje nasprotje: posledice brezobzirnega nočnega vandalizma. Težko kamnito klop pred taborniško hišico so neznanci na silo izruvali in poškodovali, med nadaljevanjem uničevalskega pohoda pa počečkali obvestilne table in koše za smeti, mladi sadiki atlaške cedre pa odlomili vrh in je zdaj obsojena na propad.

V Lokvi uničene svetilke pri spomeniku

A kot kaže, je bil sobotni vandalski pohod le nadaljevanje petkovega nočnega uničevanja v Lokvi, kjer je uničenih sedem svetilk in celotna razsvetljava spominskega parka med šolo, Taborom in cerkvijo. “Ne samo, da so razbili svetilke; uničeni so tudi nosilci, žarnice so bile razmetane po tleh in celo tako daleč so šli, da so izruvali kable ter se pri tem porezali, saj so bile za njimi krvave sledi,” dejanje zgroženo opisuje Srečko Rože, ki je v zadnjih mesecih skrbno obnovil obeležje v spominskem parku.

Zgrožen in razočaran je bil tudi sežanski župan David Škabar: “Javne površine so financirane iz javnih sredstev občanov in namenjene preživljanju prostega časa prihodnjih nekaj generacij. Brezobzirno uničevanje predstavlja zmanjšanje uporabe in dodatne stroške, ki bremenijo proračun,” je dejal.

Aleš Vodičar, direktor Ore Krasa in Brkinov, ki je poskrbela za letošnji občinski praznik, pa je dodal: “Kot organizatorji občinskega praznika smo zelo veseli, da so se ga obiskovalci kljub omejitvam udeležili in sodelovali, ta vandalizem, ki se je zgodil na urbani opremi in drevesih v prazničnem vikendu, pa nas je globoko razočaral. To je nedopustno, prinaša slabo voljo in še več omejitev pri družabnih dogodkih in javnih prireditvah v prihodnosti.”

Občina je zoper neznane storilce že podala prijavo na policijo. “Policisti bodo opravili ogled kraja in zbrali vse informacije,” so nam včeraj odgovorili s policijske uprave Koper.


Najbolj brano