Lipicanci in Kras v zatišju platen in barv

Tretji ex-tempore Kulturnega društva Kras iz Sežane je k platnom na temi lipicancev in Krasa privabil 45 likovnih ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške in Italije, kar je vsaj trikrat več kot prvo leto. Ob občinskem prazniku so najboljšim podelili priznanja, vsa dela pa bodo novembra razstavili v Kosovelovem domu in v Kobilarni Lipica.

Motiva Krasa in lipicanca sta bila  rdeča nit letošnjega ex-tempora  
Kulturnega društva Kras. Foto: Lea Kalc Furlanič
Motiva Krasa in lipicanca sta bila rdeča nit letošnjega ex-tempora Kulturnega društva Kras. Foto: Lea Kalc Furlanič

SEŽANA > Lipicanci v mirovanju, galopu, med pašo na kraških travnikih, upodobljeni na različne načine, v različnih likovnih zvrsteh ... Kras in posebnosti njegove pokrajine, polne toplih barv ... Vse to in še več je 45 letošnjih ustvarjalcev preneslo na slikarska platna, zgnetlo iz gline ali ujelo v fotografski objektiv in svoje stvaritve v okviru tretjega ex-tempora Kulturnega društva Kras iz Sežane poslalo tričlanski žiriji v oceno. Umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, profesor likovne umetnosti Samo Onič in umetnostna zgodovinarka Saša Bučan so vse skrbno ocenili in izbrali najboljše. Ob sežanskem občinskem prazniku so v čarobnem okolju botaničnega vrta ob vili Mirasasso podelili nagrade za tri najboljše, pet priznanj za kvaliteto, eno pa je nagradno odkupila Kobilarna Lipica.

“Naše društvo je še mlado, štejemo komaj štiri leta, vendar si prizadevamo, da bi se likovni ustvarjalci na Krasu več družili in izmenjevali mnenja, poglede, izkušnje. Ex-tempore je način, da to uresničimo,” pojasnjuje predsednica društva Erna Kopše iz Senožeč. Poudari, da se je prvo leto na vabilo k sodelovanju odzvalo le 16 domačih ustvarjalcev, lani že 40, letos pa še pet več, vendar tudi iz Hrvaške in Italije. Letos so ustvarjalce pozvali po vseh medijskih kanalih in socialnih omrežjih, prejšnji dve leti pa so sodelovanje potrjevali z žigosanjem platen po vsej Sloveniji.

Prvi dve nagradi - za sliki z motiviko Krasa - sta šli v roke Slavici Oplačnić iz Hrvaške ter Romanu Verasu, tretjo pa si je za par lipicancev v galopu prislužil Cveto Vidovič. Priznanja za kvaliteto so prejeli Matej Pečenik, Dajana Čok, Radko Oketič, Jana Štok in Ana Hanzel, veliko sliko Danila Jereba z belim konjem iz Lipice pa je odkupila Kobilarna Lipica. Sočasno so izpeljali tudi ex-tempore za mlade do 20 let; med dvanajstimi sodelujočimi so za tri prva priznanja izbrali Heleno Meglič, Erika Popoviča in Patrika Popovića.

Vse slike so bile do včeraj lično in pregledno razstavljene v interpretacijskem centru botaničnega vrta, v novembru pa bodo na ogled v Kosovelovem domu, nekaj tudi v Lipici. Ker si v društvu želijo k ustvarjanju in razstavljanju vzpodbujati tudi mlade, so posebno pozornost namenili zasnovi ex-tempora zanje. Ta je še v povojih, a njihove letošnje slike bodo že septembra razstavili v kulturnem domu v Hrpeljah.

“Covidnim razmeram navkljub je do te naše kulturne prireditve čutiti veliko naklonjenosti ožjega in širšega okolja, občine, kulturnih ustanov,” je zadovoljna predsednica društva. In hvaležna Kosovelovemu domu, ki jim je prek razpisa oziroma projekta Promocijske infuzije s 300 evri pomagal pri promociji ex-tempora. Nekaj razpisnega denarja so kot društvo prejeli tudi od občine.


Najbolj brano