Kupci so, nepremičnin ni, cene pa letijo v nebo

Epidemija ni bistveno vplivala na nepremičninski trg, kjer nekateri takega prepada med povpraševanjem in ponudbo ne pomnijo. Novogradenj povsod primanjkuje, zato so cene navite in še rastejo. Kam to vodi, je težko napovedati. V najslabšem položaju so trenutno tisti, ki kupujejo nepremičnino prvič.

V obalnih mestih trenutno ni novogradenj, vsaj večjih ne. Vse, kar 
je bilo zgrajeno, je bilo prodano,  ali pa je v fazi gradnje. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V obalnih mestih trenutno ni novogradenj, vsaj večjih ne. Vse, kar je bilo zgrajeno, je bilo prodano, ali pa je v fazi gradnje. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > “Tako velike razlike med ponudbo in povpraševanjem nismo imeli v 20 letih obstoja. Stanovanja in hiše, vse, kar sprejmemo v prodajo, prodamo po dobrih cenah. Za bolj atraktivne nepremičnine imamo več interesentov hkrati. Izvedli smo tudi prodajo z zbiranjem najboljših ponudb zainteresiranih kupcev,“ je povedal Branko Lončar iz podjetja Obala Nepremičnine. Pojasnil je tudi, da je denarja toliko, da tudi hiše višjega cenovnega razreda na krasni lokaciji ni težko prodati.

Dokler bo tak pritisk kupcev na stanovanja in ne bo kakšne večje stanovanjske gradnje, bodo cene samo višje. (foto: Leo Caharija)

4000

evrov in več je treba odšteti za kvadratni meter novega stanovanja v obalnih mestih,

2200

evrov pa v Novi Gorici

Po zelo splošni oceni je treba za nakup novega stanovanja plačati tudi 4000 in več evrov na kvadratni meter, stara pa gredo v prodajo po 3000 do 3600 evrov na kvadratni meter, odvisno od lokacije, velikosti in nivoja prenove.

V Portorožu ali Kopru - ni več bistvene razlike

“Zanimivo je, da ni več bistvene razlike v cenah novogradenj med Portorožem, Izolo in Koprom. Vsa obalna mesta so se razvila in imajo na novo zgrajene objekte,” je še povedal, a v isti sapi dodal, da novogradenj, vsaj večjih, trenutno ni. Vse je bilo prodano ali pa je še v fazi gradnje.

3000

do

3600

evrov je cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja v Istri

1600

evrov pa v povprečju v Novi Gorici

Ponudba stanovanjskih novogradenj povsod po državi ne dosega povpraševanja, kar dviguje cene nepremičnin. (foto: Nace Novak)

Približno 60 odstotkov je povpraševanja domačih kupcev. Gre pretežno za kupce iz večjih slovenskih mest in mlajše domačine, ki prvič rešujejo stanovanjski problem ali iščejo večje stanovanje zaradi povečanja družine. Med tujci pa je največ Slovencev, ki živijo v tujini, denimo v Belgiji in Franciji, sledijo pa kupci iz Avstrije, Nemčije, Češke, Slovaške in Madžarske. Beležijo tudi povečano povpraševanje kupcev iz Srbije, manj pa iz Rusije in Ukrajine.

Promet z nepremičninami je, kot je povedal, kljub covidu potekal skoraj nemoteno, v Istri je epidemija morda poskrbela za še nekoliko višje cene, saj se potencialni kupci niso toliko ozirali po nepremičninah na Hrvaškem, ampak so jih iskali in kupovali pri nas.

Stanovanja in hiše, vse, kar se prodaja, še posebej v Istri, gre v prodajo po zelo dobrih cenah. (foto: Zdravko Primožič/FPA)

“Cene, ki jih dosegamo, so prebile raven najvišjih do zdaj, iz leta 2008, 2009. Mislim, da ni več prostora za višanje cen, ker ne gospodarstvo ne kupna moč ne moreta zdržati teh cen. Kaj se bo zgodilo, pa je težko napovedati,” je še pojasnil Lončar in sklenil, da so v najslabšem položaju trenutno tisti, ki kupujejo nepremičnino prvič.

Za umiritev cen bi potrebovali400 novih stanovanj

Na Goriškem je s ponudbo in povpraševanjem podobno, le cene so precej nižje. Kot je pojasnil Franci Repše iz nepremičninske družbe Renes, je bila cena pri zadnjem novozgrajenem stanovanju, ki so ga prodali, 2200 evrov za kvadratni meter. Glede rabljenih stanovanj pa je postregel s podatkom, da je bilo v zadnjem letu v Novi Gorici prodanih 70 stanovanj, starejših od 40 let, po povprečni ceni 1598 evrov na kvadratni meter.

Po prodaji vseh stanovanj v drugi stolpnici na Majskih poljanah naj bi začeli graditi še tretjo, a dela še niso stekla. (foto: Nace Novak)

“Dokler bo tak pritisk kupcev na stanovanja in ne bo kakšne večje stanovanjske gradnje, bodo cene samo višje. Novogradenj trenutno ni. Po moji presoji bi potrebovali 400 stanovanj, da bi se nepremičninski trg in cene umirile,” je še povedal in dodal, da tudi za Ajdovščino, Vipavo, Tolmin in Bovec velja, da ni ponudbe, ki bi zadovoljila trg.

Največ prodajo hiš na podeželju

“Največ povpraševanja je po stanovanjih, na drugem mestu so hiše v Novi Gorici in okolici, ker teh ni oziroma jih je zelo malo, pa prodamo največ hiš na podeželju. Gre za stare hiše, potrebne obnove,“ je še pojasnil. Nekaj manj povpraševanja je po zemljiščih, ki jih je tudi manj naprodaj, sploh takih, kjer je mogoče takoj začeti graditi.

“Trenutno smo v podobni fazi kot leta 2007, ko vsako stanovanje, ki ga dobimo v prodajo, prodamo dražje od prejšnjega,” je še pojasnil, a opozoril, da se je potem v obdobju finančne krize, v letih 2012 in 2013 zgodil padec cen za polovico. Omenil je tudi, da bo na rast cen nepremičnin vplivala tudi podražitev gradbenega materiala zaradi pandemije, kar tisti, ki gradijo, že občutijo.

Nizke obrestne mere spodbujajo nakupe nepremičnin

Po podatkih geodetske uprave (GURS) je bil obseg trgovanja na nepremičninskem trgu lani manjši kot pred epidemijo, cene pa so še naprej rasle. Število transakcij s stanovanjskimi nepremičninami se je v primerjavi z letom 2019 zmanjšalo za 17 odstotkov (skoraj izključno zaradi ukrepov za zajezitev epidemije), s poslovnimi pa kar za 30 odstotkov.

V zadnjem letu je bilo v Novi Gorici prodanih 70 stanovanj, starejših od 40 let. (foto: Leo Caharija)

Tudi za državno raven velja, da ponudba z novogradnjami zaostaja za povpraševanjem. “Veliko povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah kljub visokim cenam vzdržujejo predvsem zgodovinsko nizke obrestne mere in veliki prihranki prebivalstva. Nizke obrestne mere spodbujajo nakupe nepremičnin za lastno uporabo, naložbene nakupe in investicije v gradnjo novih stanovanj za tržno prodajo,” še piše v Gursovem poročilu o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2020.

Na ravni države so se cene stanovanjskih nepremičnin lani povečale za tri do štiri odstotke. Najvišje so v Ljubljani in njeni okolici, v gorenjskih in obalnih turističnih krajih.


Komentar novinarja

Nace Novak

Cene stanovanj rušijo rekorde

Mladi, ki bi se radi odselili od staršev, si ustvarjajo družino, jo povečujejo ali so naveličani metanja denarja skozi okno za visoke najemnine, lahko o nakupu novega stanovanja, če nimajo za seboj bogatih staršev, večinoma le sanjajo. Cene so kljub epidemiji rasle in še naprej rastejo. V prestolnici dosegajo že perverzne vrednosti - 6000, celo 7000 evrov za kvadratni meter novozgrajenega stanovanja. V istrskih mestih so za dva, tri tisočake nižje, a še vedno zelo visoke. Kot pravijo poznavalci ...

Preberi več

Najbolj brano