Izolski kolopark: mladi so veseli, sosedje pa ne

V izolskih Livadah, med rekreacijskim in pasjim parkom, so danes uradno odprli kolopark, ki se razteza na 323 kvadratnih metrih površine. Senco na 51. 364 evrov vredno pridobitev, ki so jo otroci in mladostniki že pred dnevi vzeli za svojo, pa je vrgla pomanjkljiva komunikacija občine z bližnjimi stanovalci, predvsem tistimi iz bloka na Škapinovi 8, katerih spalnice so od vhoda v kolopark oddaljene vsega pet metrov.

Kot edini v Istri je izolski kolopark  zelo  priljubljen. Škoda le, da ga občina ni umestila   bliže pasjemu parku in parkirišču stanovalcev. Foto: Gregor Mezgec
Kot edini v Istri je izolski kolopark zelo priljubljen. Škoda le, da ga občina ni umestila bliže pasjemu parku in parkirišču stanovalcev. Foto: Gregor Mezgec

IZOLA > Občina stanovalcev z načrti za kolopark oziroma asfaltni pumptrack poligon ni seznanila, ko pa so sami ugotovili, za kaj gre, in obiskali župana Danila Markočiča ter mu predlagali nekaj zanje primernejših rešitev, naj bi jim zagotovil, da bodo zadeve skušali urediti.

(foto: Gregor Mezgec)

Med mladostniki in stanovalci posredovali policisti

“Predlagali smo mu, naj občina vhod v kolopark prestavi na drugo stran zelenice, proti Cesti A, in poligon ogradi, da bi ga zvečer lahko zaprli,” sta nam pojasnila predstavnika stanovalcev Ivan Koprivec in Rade Tadič. “Koloparku ne nasprotujemo, pričakovali pa smo, da bo občina naše predloge upoštevala, toda od župana nismo dobili nobenega odziva.”

Egor Abramov, 13-letnik iz Jagodja: “Komaj sem čakal, da odprejo kolopark! Škoda le, da je med grbinami trava, ker nas moti, ko želimo narediti kakšen poseben trik.” (foto: Gregor Mezgec)

Ker je bil kolopark še pred današnjim formalnim odprtjem v zadnjih počitniških dneh včasih prepoln otrok in mladostnikov (tudi iz sosednjih občin), jih je več deset posedalo pred blokom na Škapinovi 8 in s tem oviralo stanovalce. Ob pomanjkanju klopi so nekateri na obrobje na novo urejene infrastrukture prinesli star fotelj in lesene palete, nekateri mladostniki so tam ostajali do večernih ur in vrteli glasbo, za številnimi so ostajale smeti, saj je Komunala dodatne koše za odpadke postavila šele pred odprtjem. Med mladostniki in stanovalci je najmanj trikrat prišlo do hude krvi, posredovati so morali policisti in ker so bile vpletene mladoletne osebe, so morali napisati poročilo tudi centru za socialno delo.

(foto: Gregor Mezgec)

Tik preden sta Markočič in Zvonka Radojevič, v.d. direktorice Centra za kulturo, šport in prireditve (CKŠP), ki bo upravljal s poligonom, simbolno prerezala trak, se je oglasila še stanovalka Vera Batelič in vodstvu občine navrgla, da bo pravo odprtje nove infrastrukture, ko bo občina poskrbela tudi za stanovalce.

Bo CKŠP naročil varovanje poligona?

Ko so se strasti nekoliko umirile, je župan stanovalcem povedal, da vhoda zaradi varnosti uporabnikov ne morejo prestaviti k Cesti A. “Predlog za postavitev ograje pa bo občina preučila in v ta namen je že naročila načrt morebitne izvedbe,” je zagotovil. Martina Gamboz iz urada za družbene dejavnosti je opozorila, da je kolopark komaj dobro prestal tehnični pregled in da bi ograja terjala novo gradbeno dovoljenje. Dodala je še, da koloparki po svetu niso ograjeni.

V CKŠP tako dopuščajo, da bodo na začetku upravljanja naročili varovanje poligona in za uporabnike nekoliko stran od blokov postavili nekaj klopi. Na pripombe, ki so jih nekateri mladostniki bolj za šalo kot zares izrazili čez travo, pa so povedali, da ima trava več funkcij: utrjuje grbine, ščiti uporabnike pred morebitnimi padci in udarci ter daje poligonu naravni videz. 17-letni Mark Černoša, ki se v izolski kolopark vozi iz Prad, se je s tem strinjal in ga označil za “super”. Obžaloval je zgolj, da je v vsej Istri edini.

“Ne brez čelade!”

Matej Lovrič iz športnega društva Obala Riders pa je otroke in mladostnike pozval, naj v koloparku, ki omogoča velike hitrosti, ne pozabijo na zaščitno opremo in še posebej čelado.


Najbolj brano