Brezplačni vrtec ni razlog za vpis, cepljenje pa ne vznemirja

Otroci, ki bodo jutri prvič prestopili prag javnega vrtca ali zasebnega vrtca, ki ga sofinancira država, morajo biti cepljeni proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR). Od jutri velja tudi novost, da je vrtec brezplačen za drugega otroka, če je v vrtcu hkrati s starejšim sorojencem. Za tretjega in vse nadaljnje otroke iz iste družine je vrtec brezplačen tudi brez tega pogoja.

 Vrtec bo za drugega otroka brezplačen pod pogojem, da je starejši 
otrok še vedno vključen v vrtec. Za tretjega in vse nadaljnje otroke 
bo brezplačen ne glede na to.  Foto: Profimedia
Vrtec bo za drugega otroka brezplačen pod pogojem, da je starejši otrok še vedno vključen v vrtec. Za tretjega in vse nadaljnje otroke bo brezplačen ne glede na to.  Foto: Profimedia

LJUBLJANA, PRIMORSKA > Na Primorskem ne opažajo, da bi starši zaradi uvedbe brezplačnega vrtca v vrtce vpisovali več otrok.

Več vpisa, ker je več otrok

Vpis v spomladanskem roku je bil visok, a takrat se še ni toliko govorilo, da bo za mlajše sorojence vrtec brezplačen, izkušnjo s Pivke deli Klara Gardelin, pomočnica ravnateljice OŠ Pivka, pod okriljem katere deluje tudi vrtec. “Zdi se mi, da gre porast vpisa bolj pripisati priseljevanju družin in temu, da se družine odločajo za več otrok,” meni. Porast populacije in vpisa v vrtec beležijo zadnji dve leti.

Klara Gardelin, pomočnica ravnateljice OŠ Pivka

“Zdi se mi, da gre porast vpisa bolj pripisati priseljevanju družin in temu, da se družine odločajo za več otrok.”

Vpis je velik, a verjetno ne zaradi uvedbe brezplačnega vrtca, pravi tudi Polona Čeligoj, pomočnica ravnateljice vrtca Jožefe Maslo v Ilirski Bistrici. “Imamo že starejše otroke vključene v vrtec in mlajši iz iste družine bi se verjetno vseeno vključili, tudi če ta zakon ne bi stopil v veljavo,” predvideva.

Bivanje v vrtcu za drugega otroka, če sta v vrtcu hkrati dva iz iste družine, ter tretjega in vse nadaljnje, tudi če niso hkrati v vrtcu, bo namesto staršev po novem plačevala država. V mestni občini Koper niso opazili, da bi se zaradi te novosti zanimanje za vpis povečalo. “Vpis je odvisen predvsem od števila otrok, ki imajo prebivališče v koprski občini. Do letošnjega februarja se je v vrtce vpisalo 440 otrok, za primerjavo, v lanskem letu je bilo 483 otrok, leto prej 516,” pojasnjujejo.

Polona Čeligoj, pomočnica ravnateljica Vrtca Jožefe Maslo Ilirska Bistrica

“Za zdaj kakšnih posebnih slabih izkušenj nismo imeli. Za starše, ki bodo uvajali otroka v vrtec, so zdaj bolj aktualne PCT zahteve.”

V javne vrtce v Novi Gorici se je letos vpisalo 21 otrok več kot lani, a tudi oni ne morejo oceniti, ali je razlog za to uvedba brezplačnega vrtca za nekatere otroke. Tudi pri njih je - enako kot na Koprskem - v vrtcih dovolj mest za vse vpisane malčke.

Starši niso proti pogoju o cepljenju

Vsi na novo vpisani v javne vrtce in zasebne vrtce, ki jih sofinancira država, pa morajo biti po novem cepljeni proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR). Starši bodo morali potrdila, da je otrok cepljen, prinesti jutri, a na roditeljskih sestankih, ki so jih že imeli, kakega nasprotovanja temu pogoju med starši novincev niso opazili, je za vrtec v Pivki povedala Klara Gardelin. “Imeli smo eno izkušnjo, da starši niso podpisali pogodbe, v kateri smo dodali člen, da bo cepljenost otroka pogoj za vključitev,” pojasnjuje.

90

vlog za opustitev cepljenja je letos do avgusta prejela Komisija za cepljenje pri ministrstvu za zdravje,

1214

vlog za opustitev cepljenja pa je dobila leta 2017

V Ilirski Bistrici niso imeli opravka s polemikami in pritožbami staršev. “Za zdaj kakšnih posebnih slabih izkušenj nismo imeli. Za starše, ki bodo uvajali otroka v vrtec, so zdaj bolj aktualne PCT zahteve,” pravi Polona Čeligoj.

Število vlog za opustitev cepljenja se ni povečalo

Otroci, ki imajo zdravniško potrdilo, da se ne smejo cepiti, se lahko v vrtec vključijo tudi necepljeni, Po tistem, ko je državni zbor lani oktobra odločil, da se bodo od 1. septembra letos v vrtec lahko vpisali le cepljeni otroci, se število predlogov za opustitev cepljenja ni povečalo, pojasnjujejo z ministrstva za zdravje, kjer o predlogih za opustitev cepljenja odloča posebna komisija.

Statistika kaže, da se število predlogov za opustitev cepljenja zmanjšuje. Leta 2017 so prejeli 1214 predlogov, leta 2018 1071, predlani 230, lani 146, letos do avgusta pa 90 predlogov. V večini primerov predlog za opustitev cepljenja dajo starši, komisija pa jim le redko ugodi, saj vloge niso strokovno utemeljene in podkrepljene z zdravstveno dokumentacijo.

Podatke o precepljenosti zbira NIJZ. Precepljenost predšolskih otrok proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) je med leti 2011 in 2016 padla s 95,5 na 92,3 odstotka, nato pa se je delež začel počasi zviševati in je lani dosegel 94,3 odstotka.


Najbolj brano