Vrednote NOB so univerzalne in svete

Na slovesnosti ob spominjanju prenosa stotih ranjencev leta 1944 na nadleško polje, je na partizanski pozdrav borke Valerije Skrinjar Tvrz: “Smrt fašizmu” zahrumelo: “Svoboda narodu!” Skupno sporočilo pohodnikov, ki so prehodili spominske poti prenosa in udeležencev zaključnega slavja ob grobišču na Vojščici je bilo, da so vrednote NOB univerzalne in svete.

Epopejski prenos stotih  ranjencev iz Franje in Pavle je z 38. 
spominskim pohodom počastilo sto udeležencev iz smeri Predmeje, Črnega Vrha in Želina. Foto: Saša Dragoš
Epopejski prenos stotih ranjencev iz Franje in Pavle je z 38. spominskim pohodom počastilo sto udeležencev iz smeri Predmeje, Črnega Vrha in Želina. Foto: Saša Dragoš

VOJSKO > V soboto zarana so se tri kolone pohodnikov s Predmeje, Črnega Vrha in najbolj množično iz Želina v dežju podale po poteh prenosa ranjencev iz bolnic Pavla in Franja na nadleško polje avgusta leta 1944. Popoldne so se osončeni sešli ob partizanskem grobišču na Vojščici in se skupaj z udeleženci iz vse Primorske poklonili IX. korpusu, ki je brezhibno organiziral epopejski prenos z junaštvom, solidarnostjo in sploh vsemi vrednotami NOB vred.

“Zelo rad hodim, a na ta pohod prihajam iz spoštovanja do velikega humanega dejanja partizanov,” je povedal najstarejši, 85-letni, redni udeleženec pohodov Viktor Šen iz Logatca. “Pohod je bil globoka, krasna izkušnja,” je dodal nekaj desetletij mlajši Idrijčan Tomaž Bizjak.

Božo Novak

podpredsednik ZZB za vrednote NOB

“Mi vrednote NOB poznamo in jih ne damo. So univerzalne in se jih ne da potvarjati. Edino, kar jih moti, je današnja politika.”

Na delnih poteh prenosa ranjencev pohodniki z vodniki podoživijo pogum in požrtvovalnost več kot tisoč borcev - nosačev in spremljevalcev. Na skupni slovesnosti, tokrat ob grobnici 305 padlim na Vojščici, so se vsem in NOB nasploh pohodniki poklonili skupaj s številnimi Primorci. Partizanska pesem in poezija je oživela z novogoriško vokalno skupino Zimzelen, vojskarskimi recitatorji in 90-letno Idrijčanko Radico Pahor.

Govornikom, predsednikom Vojskega, občine Idrija in društva ZZB Idrija Cerkno, Milojki Ječnik, Tomažu Venclju in Bojanu Režunu, je bil skupen poklon tedanjim zdravstvenim delavcem in partizanom, požrtvovalnosti in solidarnosti, pa tudi sedanjim zdravstvenim delavcem, ki se s podobnimi vrednotami borijo proti virusu.

Viktor Šen

85-letni redni udeleženec pohodov iz Logatca

“Zelo rad hodim, a na ta pohod prihajam iz spoštovanja do velikega humanega dejanja partizanov.”

“Mi vrednote NOB poznamo in jih ne damo. So univerzalne in se jih ne da potvarjati. Edino, kar jih moti, je današnja politika,” je poudaril podpredsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Božo Novak. “Govorim pred častnim grobiščem. V njem ležijo junaki, ki so dali življenja za svobodo. Mar si ta ne zasluži, da je narodova svetinja?” je v čustvenem nagovoru vprašala borka, poznejša novinarka Tanjuga Valerija Skrinjar Tvrz in na pozdrav Smrt fašizmu! dočakala bučen odgovor Svoboda narodu!

“Srečanje naj bo tudi spodbuda za soočenje z izzivi prihodnosti, obenem pa sporočilo vsem tistim, ki zanikajo zgodovinsko dejstvo, da je v drugi svetovni vojni zmagala protifašistična in protinacistična mednarodna koalicija, katere sestavni del je bila tudi slovenska narodno osvobodilna vojska,” pa je na dopoldanskem srečanju na Hudem polju poudaril idrijski poslanec Samo Bevk. Na Hudem polju, enem od domov partizanske bolnice Pavla, se ob spominskem pohodu iz leta v leto bolj množično srečujejo prijatelji največjih od sicer okrog 120 partizanskih bolnišnic - Franje in Pavle.


Najbolj brano