Optimistično tudi v negotovih razmerah

Epidemija je terjala številne prerazporeditve, a smo kljub temu izpeljali večino začrtanega, zato moramo ohraniti optimizem tudi v teh negotovih časih, je poudaril župan David Škabar na slavnostni seji ob prazniku Občine Sežana, na kateri so podelili tudi priznanja najzaslužnejšim občanom.

Bojan Podgoršek, Pavel Skrinjar, župan David Škabar, Srečko Rože 
in Jordan Guštin. Foto: Lea Kalc Furlanič
Bojan Podgoršek, Pavel Skrinjar, župan David Škabar, Srečko Rože in Jordan Guštin. Foto: Lea Kalc Furlanič

SEŽANA > Župan David Škabar je med dosežki, ki so jih kljub zaostrenim finančnim razmeram zaradi epidemije uspeli izpeljati, med drugim izpostavil cono na terminalu, plato v centru za ravnanje odpadkov, sanacijo šolske športne dvorane, krožišče na Partizanski cesti, reflektorje na stadionu, med prihodnjimi projekti pa gradnjo nove glasbene šole, kanalizacije v Vasi, obvoznice in kolesarskih poti. Zahvalil se je tudi krajevnim skupnostim, ki prispevajo k razvoju občine, prostovoljcem, donatorjem ter vsem v zdravstvu in drugih službah, ki so bili v času izrednih razmer še posebej obremenjeni. Priznanja pa je podelil štirim občanom.

Najvišje občinsko priznanje, nagrado Občine Sežana, je za dolgoletno delo na kulturnem področju prejel Bojan Podgoršek, ki je učiteljsko pot začel v Štjaku, po študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo pa jo dopolnil z delom animatorja za kulturne dejavnosti na Zvezi kulturnih organizacij Sežana, v Kosovelovem domu in sežanski srednji šoli. Za osnovnošolske in srednješolske dramske skupine je napisal in režiral več iger. Zanimanje za oder je spodbudil tudi med odraslimi in velike uspehe dosegel s skupino Kraški komedijanti, ki je z njegovimi avtorskimi deli več let navduševala občinstvo, tudi v Avstraliji in na Nizozemskem. Sodeloval je na mnogih državnih proslavah in občinskih svečanostih,

Priznanje Občine Sežana je prejel Jordan Guštin, jamar od leta 1983, od leta 1990 predsednik Jamarskega društva Sežana in od leta 2000 kar deset let predsednik Jamarske zveze Slovenije. “Sodeloval je pri odkrivanju več jam na območju matičnega Krasa in se tako zapisal v zgodovino najpomembnejših odkritij slovenske speleologije, med katere zagotovo sodi razkrivanje podzemnega toka reke Reke,” so izpostavili sinoči in dodali njegov velik prispevek pri urejanju jamarskega doma, skrb za jamo Vilenica, promocijo Krasa in varovanje okolja. Jamarska zveza mu je za dosežke v jamarstvu podelila najvišje priznanje, zlati znak, prejel je tudi zlati znak Slovenske vojske in priznanje Zveze slovenskih častnikov, saj je bil v osamosvojitveni vojni poveljnik voda za ognjeno podporo.

Sežanska občina ima od sinoči tudi dva nova častna občana. Prvi je Pavel Skrinjar, marljiv zbiralec koščkov zgodovinskega spomina občine Sežana in Krasa. Poklicno pot je začel kot učitelj slovenščine v sežanski osnovni šoli in nadaljeval na tedanji Delavski univerzi Sežana, ki jo je vrsto let tudi vodil. Bil je pobudnik ureditve Kosovelove spominske sobe, sodeloval je pri nastajanju sežanske srednje šole, festivala Vilenica, Kosovelovega doma. Bogato zbirko podatkov in pričevanj o Sežani in njeni okolici je strnil v izjemno monografijo z naslovom Sežana - sonce nad prestolnico Krasa. Veliko besedil o Krasu in njegovih osebnostih je objavil tudi v občinskem glasilu, svoje široko znanje in misli pa delil na številnih domoznanskih, filatelističnih in drugih dogodkih.

Drugi častni občan je sinoči postal Srečko Rože, lastnik in že skoraj 30 let upravitelj Vojaškega muzeja Tabor v Lokvi, S slikovitim prikazom vojnega okolja in predmetov iz preteklosti obiskovalca v njem popelje od prve bojne linije, prepredene s strelskimi jarki, zasilnimi zatočišči in lazareti, do domačij in družin, ki v strahu pričakujejo novice o bližnjih sorodnikih. “Muzej odraža njegovo veliko strast do zbirateljstva, a predstavlja le delček njegove bogate zbirke, ki je ena največjih zasebnih kolekcij na svetu, kar potrjuje tudi vpis v Guinessovo knjigo rekordov,” so sinoči utemeljili naziv častnega občana in dodali, da je Rože “prava enciklopedija podatkov o vojaškem orožju in oborožitvah, odlikuje pa ga tudi bogato etnološko znanje, predanost varovanju kulturne dediščine ter neverjetna sposobnost njene interpretacije.”


Najbolj brano