Moskva iz držav v Srednji Aziji prejela nova naročila za dobavo orožja

Rusija je danes sporočila, da je iz držav v Srednji Aziji, ki mejijo na Afganistan, prejela nova naročila za dobavo orožja in helikopterjev, potem ko so talibani prevzeli oblast v Afganistanu.

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

MOSKVA > "Delamo že na številnih naročilih držav v regiji za dobavo ruskih helikopterjev, strelnega orožja in sodobnih sistemov varovanja meja," je za tiskovno agencijo Ria Novosti potrdil vodja ruskega državnega izvoznika orožja Rosoboronexport Aleksander Mihejev.

Države v Srednji Aziji, zlasti Uzbekistan in Tadžikistan, ki mejijo na Afganistan in ki so bile v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ter v začetku tega tisočletja tarče napadov džihadistov, so zaskrbljene zaradi vrnitve talibanov na oblast.

Moskva, ki ima v regiji številne vojaške baze, se boji vdora afganistanskih džihadistov, vključno z "borci, preoblečenimi v begunce", ki lahko nato pridejo na rusko ozemlje. Drugi vir zaskrbljenosti je povečanje trgovine z opijem in heroinom.

Rusija je zavzela spravljivo stališče do talibanov in priznala njihovo zmago ter jih pozvala k "nacionalnemu dialogu" za oblikovanje vključujoče vlade.

Kljub temu pa so po skupnih vojaških manevrih, ki jih je Rusija izvedla v Uzbekistanu in Tadžikistanu, od 7. do 9. septembra v Kirgizistanu načrtovane nove vaje med državami članicami Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti, vojaškega zavezništva pod vodstvom Moskve.

Ti manevri bodo namenjeni usposabljanju za "uničevanje nezakonitih oboroženih skupin, ki so napadle ozemlje države članice te organizacije," je povedal njen tiskovni predstavnik. Talibani so sicer zagotovili, da ne ogrožajo drugih držav Srednje Azije.


Najbolj brano