Dan za rebulo v Vili Vipolže

V Vili Vipolže so danes po dveh letih priredili pomembno briško promocijsko akcijo Brda Home of Rebula (Brda dom rebule).

 Foto: Sašo Dravinec
Foto: Sašo Dravinec

VIPOLŽE > Poglobljeno degustacijo 14 briških vin z obeh strani meje, razen ene zvrsti so bile rebule različnih slogov, je uvedel dr. Denis Rusjan z Biotehniške fakultete v Ljubljani s temeljito predstavitvijo značilnosti pokrajine in njenega rastišča. Publicist Stefano Cosma iz Gorice je nanizal vrsto zgodovinskih dejstev o rebuli in enotnem teritoriju Brda/Collio, britanska vinska poznavalka Caroline Gilby pa je spregovorila o perspektivnosti lokalnih sort, seveda zlasti rebule. Na degustaciji, ki jo je ob njenih opisih vin povezoval somelje Gašpar Čarman, so mednarodni strokovni javnosti predstavili klasične rebule (Klet Brda, Medot, Dolfo, Zanut), zorjene rebule (Jermann, Gradis'ciutta, Klet Brda, Ščurek, Edi Simčič) in oranžne rebule (Moro, Marjan Simčič, Erzetič, Ferdinand, Kristian Keber). Gostje iz številnih držav so bili deležni še treh degustacij ter kulinarične spremljave briških vin, ki so jo predstavili kuharski mojstri, nosilca michelinke Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu, Zemono) in Uroš Fakuč (Dam, Kromberk), ter domačin Uroš Klinec s Plešivega. Več sledi v prilogi Sobota.


Najbolj brano