Avtocesto končno tudi na vas!

Svet je vse manjši, bolj povezan in vse hitrejši. Če je bilo nekoč potovanje iz Kopra ali Gorice v Ljubljano precej zamudno, je danes običajno, da se ljudje vozijo v službo v 100 kilometrov oddaljeno mesto. Z zmogljivimi, udobnimi avtomobili in avtocesto se je spremenil način življenja, razdalje so krajše in vsakodnevne vožnje vsaj znosne, če že ne prijetne.

Predstavljajte si, da bi, medtem ko nekateri po avtocesti drvijo v ferrarijih, naenkrat morali presedlati na vozove in vaške ceste. Službo pa bi imeli še vedno v Ljubljani. Bi šlo? Zagotovo ne. A tako se počutijo tisti prebivalci podeželja, ki v digitalni dobi nimajo spodobnega dostopa do medmrežja. Ker je prepočasen, nezanesljiv ali pa ga sploh ni. Da so zmogljive povezave danes nepogrešljive tudi v odmaknjenih kotičkih, je jasno. Bodisi zaradi turizma, podjetništva, bodisi zaradi elektronskih storitev. Z delom in šolanjem na daljavo je epidemija covid-19 še bolj izpostavila nepogrešljivost hitrega in zanesljivega dostopa. Nenazadnje se tudi zaradi neenakopravnosti na tem področju povečuje razvojni razkorak med različnimi območji Slovenije, pa tudi med mesti in bolj oddaljenim delom podeželja.

Z vozom, pa čeprav je vanj vpreženih deset iskrih vrancev, se v nobenem primeru ne da voziti vštric s ferrarijem ...

EU nenehno poudarja, da je digitalni razvoj ključen za razvoj Evrope. In to je pripravljena znatno denarno podpreti. Ne zato, ker bi bilo modno, ampak zato, da bosta Franc iz Vrsnega ali Melanija iz Artviž imela vsaj podobne, če že ne enake možnosti kot Marica iz Nove Gorice ali Jože iz Kopra. Slovenija sicer zaostaja za ambicioznim načrtom razvoja širokopasovnih omrežij, po katerem bi morali do lani 96 odstotkov prebivalcev opremiti z internetnim dostopom s hitrostjo vsaj 100 Mb/s, ostale pa s hitrostjo 30 Mb/s. Premika se prepočasi, a se. V Brdih, denimo, v projektu RUNE ravno končujejo omrežje, ki bo optiko pripeljalo nekaj tisoč gospodinjstvom, omrežje bodo nadaljevali proti severu. Obenem država v teh mesecih na razpisih podeljuje denar za pokrivanje belih lis, kjer sicer dostopa verjetno nikoli sploh ne bi bilo.

Digitalna avtocesta bo postopoma le prišla na vas. Ne kot luksuz, ampak kot nujna dobrina. Brez nje bi bilo govoriti o oživljanju podeželja in enakopravnem razvoju čisti cinizem. Z vozom, pa čeprav je vanj vpreženih deset iskrih vrancev, se pač v nobenem primeru ne da voziti vštric s ferrarijem ...


Preberite še


Najbolj brano