Morje pride na vrsto jeseni

Saj bi lahko vedeli, da kuharski mojster, posebej sladokusec in odličen poznavalec kulinarike, kot je Rihard Baša, ne bo mogel izbrati med ribo in mesom. Bo pa spoznaval kraj, ki ga bo obiskal, tudi skozi kulinariko. In to domačo, saj mu gre navsezadnje zasluga, da tudi na Bistriškem stare in domače jedi ne bodo šle v pozabo.

Kako preživljate letošnje, že drugo koronsko poletje?

“V glavnem delovno, korona in ukrepi so potopili moje siceršnje delo, na srečo mi je ostala kmetija in sedaj obdelujem njive, se borim z množico divjadi, da mi vsega ne pojedo in potacajo. Kaj malega pa tudi skuham, ampak tega je bolj za vzorec. Pa potim se, nimam rad prevročega poletja, komaj čakam jesen.”

“Pred korono so bili dopusti dolga potovanja, s svojim vozilom, določilo se samo okvirno smer in ... gremo.”

Vaša poletna dopustniška izbira - gore ali morje? Enodnevni izleti ali daljša potovanja?

“Morje v naši hiši pride na vrsto pozno jeseni ali pa pozimi, takrat so domačini gostoljubni in sproščeni. V sezoni si samo eden tistih, ki jim je treba nekaj prodati. Ampak tudi gore raje ne, saJ je poleti gneča in te nimam rad. Pred korono so bili dopusti dolga potovanja, s svojim vozilom, določilo se samo okvirno smer in ... gremo. Vedno je bilo enkratno, namenoma smo se malo izgubljali, spoznavali čudovite domačine, bili dobrodošli. Seveda moraš pogledati tudi znamenitosti, ampak bolj so mi všeč biserčki, kjer je še doma pravo gostoljubje.”

“Kraj, kjer si, moraš spoznati tudi skozi kulinariko. Če tega ne storim, je tako, kot če ne bi bil tam, kuhar sem, ne gre drugače.”

Riba z zelenjavo ali meso na žaru?

“Oboje, jasno. Ob morju brancin, ob Donavi smuč, v Leskovcu roštilj, v Sarajevu burek (mesni, seveda), v Parmi pršut in parmezan, na Dunaju dunajski zrezek, v Prekmurju gibanica.. Kraj, kjer si, moraš spoznati tudi skozi kulinariko. Če tega ne storim, je tako, kot če ne bi bil tam, kuhar sem, ne gre drugače.”

Kje oziroma za kakšen namen nameravate unovčiti nove bone?

“Ne vem še, ampak glede na vrednost to ne bo težko, zagotovo bo treba kaj dodati, ko se bom na jesen odločil kam in kako.”

Vaš letošnji poletni bralni izbor?

“Strogo nič stresnega (tega je dovolj v realnosti). Humor, s kančkom sarkazma mi je najbolj všeč, skandinavci so dobri v tem, pa tudi kak naš avtor se najde. Tak, ki je ohranil malo optimizma in humorja.”

Poletni kulturni dogodek, ki ste si ga/si ga nameravate privoščiti za dušo?

“Zelo lepo mi je v soseščini na Opatijski poletnem gledališču, ki je kot nekakšne mediteranske Križanke. Če se le da, ujamem kak koncert dobre glasbe. Letos je vse skupaj okrnjeno, ampak, bomo že kaj našli. Včasih nas zanese tudi v reško gledališče, za mojo generacijo jezik ni ovira. Pa tudi še nikoli nisem imel neprijetnosti, ker sem Slovenec, ravno nasprotno. Tako da kulturo največkrat 'konzumiram' pri sosedih. So pač bliže.”

Kdaj ste zadnjič sedli na avtobus ali vlak?

“Na avtobus na kakem izletu, pred kakšnim letom. Na vlak pa z vnuki, za atrakcijo. Južni krak iz Pivke proti Reki je pozabljen, razlogi so jasni in brezmejno neumni. Še malo, pa bodo verjetno ukinili še tista dva vlaka dnevno.”

Katera je vaša priljubljena slovenska popevka?

“Veliko jih je, težko se odločim. Sicer pa velja kot za knjige, sproščeno, prijetno.”

Največja sprememba, ki jo je v vaše življenje prinesla korona (dobra(/slaba)?

“Po 37 letih neprekinjenega dela sem pristal na zavodu za zaposlovanje. Ali je to dobro, ali slabo, bomo videli. Vendar močno dvomim, da bo iz te moke nastala potica, prej kumis. Ampak življenje je prekratko in prelepo, da bi se žrl zaradi tega. Bomo že kako, saj smo vedno .”

Ste se cepili proti covidu-19?

“Da, dvakrat z Astrazeneco. Nič mi ni bilo in zaenkrat še kar veselo brcam.”


Najbolj brano