Sveže filmske dogodivščine za male in velike raziskovalce

Kino Otok posebno skrb namenja mlademu občinstvu in tudi tokrat pripravlja poseben sklop filmov in dejavnosti za otroke, mlade in družine, ki imajo radi film in si želijo njegovo čarobnost doživeti od blizu.

Filmu Preko meje so najstniki iz 38 držav podelili največjo 
evropsko nagrado po izboru mladih.
Filmu Preko meje so najstniki iz 38 držav podelili največjo evropsko nagrado po izboru mladih. 

Podmornica je od nastankov pred osmimi leti zrasla v celoletni program, v času festivala pa v Izolo vsako leto prinese posebej živahno dogajanje: projekcije na velikem platnu, pogovore in ustvarjalne delavnice. Namenjena je najmlajši generaciji med 3. in 18. letom starosti, a programske vsebine v Kulturnem domu Izola bodo kot spodbuda k izbiri kakovostnih vsebin za otroke zagotovo zanimive še vsaj za starše in skrbnike ter filmskovzgojne in pedagoške delavce.

Da je na Podmornici velik poudarek namenjen aktivni vključenosti mladih, dokazuje že prva njena projekcija v petek, saj so film v festivalski program uvrstili mladi sami. Delo Brez strehe in zakona ikonične francoske režiserke Agnès Varda je izbrala skupina dijakov, ki so se preizkusili kot mladi programerji v okviru mednarodnega projekta Film v gibanju (Moving Cinema) s podporo Ustvarjalne Evrope - MEDIA in v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Razloge za svoj izbor nam bodo predstavili v živo pred projekcijo.

Preko meje čez Italijo do kraljestva živali

Eden od vrhuncev dogajanja na Podmornici sledi v soboto, ko bo na sporedu slovenska premiera filma Preko meje. Velika zgodba o zaupanju, prijateljstvu in pogumu, posneta po resničnih dogodkih, se odvija med drugo svetovno vojno, ko Gerda in njen brat pomagata judovskima otrokoma prebegniti z Norveške na Švedsko. Filmu so letos mladi iz vse Evrope podelili nagrado za najboljši film, EFA evropsko nagrado mladega filmskega občinstva. Pred projekcijo se bo v prisotnosti mladih avtorjev odvrtel kratki film Lopovi in policaji, ki so ga posneli udeleženci filmske šole Mladinskega EPI centra Piran pod mentorstvom Damjana Kozoleta.

Veliko zanimanja bo zagotovo požel tudi italijanski družinski film Ostržek, najnovejša priredba najslavnejše pravljice o lesenem fantu na svetu v režiji slovitega Mattea Garroneja in s priljubljenim igralcem Robertom Benignijem v vlogi rezbarja. Na ogled bo v nedeljo, ko bodo na svoj račun prišli tudi najmlajši filmski navdušenci od 3. leta dalje - te bodo Pripovedke iz živalskega kraljestva popeljale v svet animiranega filma.

Program animiranih filmov bo razveselil tudi najmlajše filmske navdušence.

Moje telo je lahko glasbilo

Posebna ustvarjalna izkušnja se v soboto obeta na delavnici Zvok in slika, na kateri bodo otroci nad 6. letom starosti pod vodstvom glasbenika in učitelja Manuela Šavrona ustvarjali zvoke kar s svojimi telesi ter sami izdelali zvočno kuliso za odlomek iz nemega filma.

Učenci in dijaki bodo s Podmornico sklenili poletne počitnice in se s svežim navdihom vrnili v šolske klopi. Za vse, ki bi radi podaljšali doživetja, pa bo na voljo tudi pedagoška knjižica z zanimivostmi, namigom za dogodivščino v naravi in vprašanji, s katerimi bodo filmi še dolgo odmevali v njihovih mislih.


Najbolj brano