Pod kinootoškim soncem

Med pripravami na letošnji Kino Otok, ki so se začele takoj po koncu lanskega, sem se s številnimi bližnjimi in bolj oddaljenimi sodelavci pogovarjala o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti festivala. Tovrstni pogovori so se sicer redno dogajali že pred prejšnjimi festivalskimi izdajami, a so spričo bliskovito spreminjajočega se sveta okrog nas dobili nove razsežnosti.

Tanja Hladnik Foto: Tomaž Primožič/FPA
Tanja Hladnik Foto: Tomaž Primožič/FPA

Kakšna je vloga kulture in umetnosti v času zdravstvene, okoljske in drugih kriz? Smo vsi, ki delujemo na kulturno-umetniškem polju žrtve ali rešitelji v času, ko omejevanje javnega življenja postane stalnica in ko velik del kulturne ponudbe uživamo doma? Kako ohraniti ustvarjalno energijo, ko se zdita družbena in politična zmeda okrog nas vse hujši? Kako za obiskovalce in goste festivala pripraviti navdihujoč filmski in spremljevalni program v času, ko se pogoji za njegovo dejansko izvedbo lahko vsak teden spremenijo? Kdaj točno smo se vsi skupaj kot civilizacija znašli na drugi strani smisla?

Govorili smo še o marsičem. O tem, da ima Kino Otok skoraj toliko različnih pomenov, kot je ljudi, ki so ga kdajkoli obiskali, a vendarle njihovi odzivi vedno znova omenjajo občutek skupnosti, svobode, solidarnosti, poglabljanja v jezik filma in drugih umetnosti. Pogovori s člani programskega sveta festivala so tekli o tem, katera avtorska filmska dela z vsega sveta so nas še posebej nagovorila in bi jih želeli deliti z občinstvom. Kako krasno je, da se bomo lahko po projekcijah v živo pogovarjali z njihovimi avtorji. Z organizacijsko ekipo smo se domislili, kako festivalsko dogajanje izvesti na obiskovalcem, gostom, ekipi in okolju kar najbolj prijazen način.

Kako ohraniti ustvarjalno energijo, ko se zdita družbena in politična zmeda okrog nas vse hujši?

In tako je, zahtevnim časom navkljub, kinootoško sonce spet vzšlo. Vabimo vas, da se pod njim skupaj pogrejemo in naberemo energijo, ki nas bo navdihovala in povezovala vse do naslednjega Kino Otoka.

Tanja Hladnik je direktorica festivala Kino Otok.


Najbolj brano