Kdo je tujec v svetu filma?

Na filmskem festivalu Kino Otok - Isola Cinema vsako leto pripravimo izbran filmski program, drugače seveda ne gre, saj je film tisto, kar nas zanima. Zanimata nas vtis in spodbuda, ki sta moč filma.

V filmu Srečen božič, Yiwu spoznamo delavce, ki proizvajajo 
božične okraske za ves svet. Foto: 2020:05:28 16:48:36
V filmu Srečen božič, Yiwu spoznamo delavce, ki proizvajajo božične okraske za ves svet. Foto: 2020:05:28 16:48:36

Gre za posebno moč: film je lahko v istem trenutku konkreten in karseda abstrakten, realističen in magičen, lahko nas neprizanesljivo trdo poboža, nas osami in obenem za vselej poveže ... Na Otoku se ukvarjamo z raziskovanjem te raznovrstne moči in hkrati s tem, kako to silovito potenco predstaviti in ponuditi gledalcem. Zato ustvarjamo konkretna prizorišča in abstraktne kontekste, v katerih se (obiskovalci, filmski gostje in delavci festivala) srečujemo in čim bolj neposredno spoznavamo.

Otok se že od vselej ozira po filmskih izrazih, ki jih ne ugledamo pogosto. Pomembno je, da poiščemo filme iz različnih okolij sveta, a še pomembneje se nam zdi, kdo, kako in zakaj te svetove predstavi. Filmska govorica je vedno del filmske zgodbe.

A morda najpomembnejše: filmski gledalci (in splošneje - tisti, ki želimo sprejemati zgodbe drugih in od drugod) razmišljamo in čutimo, da svet ni neskončno prizorišče in zgodovina ni enosmerna pripoved, da smo prebivalci sveta, tudi iz različnih časov, močno povezani. Tudi letošnji otoški filmski program nas bo na to živahno opomnil, nas mestoma oklofutal in spet drugič nežno pobožal.

Filmu Pokrajine odporaMarte Popivoda, na primer, glas vdihne Sonja, ena prvih partizank v Srbiji, ki je vodila tudi odporniško gibanje v Auschwitzu. Film potuje po pokrajinah njene zgodbe in po času k novim generacijam antifašistk, k novim prostorom, v katerih moramo misliti in udejstvovati odpor. Film Čarovnice iz Orienta, ki ga bo v živo predstavil avtor Julien Faraut, pa preteklost predstavi s pomočjo arhivskega materiala (ki je avtorjevo sredstvo izraza in navdih) in živih pripovedi: spoznamo neverjeten uspeh japonskih odbojkaric, “orientalskih čarovnic”, katerih rekord 258 zaporednih zmag je predstavljal simbol države v prenovi, ki še danes kot legenda odzvanja v kolektivnem spominu. Drugače nas bo z Orientom povezal film Srečen božič, Yiwu Mladena Kovačevića: ta razkriva trdo življenje delavcev v mestu Yiwu, kraju s šeststo tovarnami božičnih okraskov, ki dan na dan proizvajajo svetlikajoč se božič za ves svet. V mnogo bolj sanjsko in sanjavo, a nič manj pretresljivo okolje pa nas potopi Rdeča lunaLoisa Patiña (ki se ga najbrž spomnite po dokumentarcu o galicijski obali Obala smrti in ki bo letos tudi prišel na Otok). Film, ki se pogumno giblje med resničnostjo in mitologijo, med poezijo in zgodovino, je zgodba o Rubiu, ki je iz morja galicijske obale rešil trupla številnih brodolomcev, a je nazadnje v temnih globinah izginil tudi sam. Film je mistična pripoved o procesu žalovanja in dokument sveta, v katerem legende pripadajo resničnosti in kjer so duhovi del skupnosti.

Ti štirje filmi, ki bodo na sporedu v Art kinu Odeon, temeljito predstavljajo ves letošnji festivalski filmski program: raznoliki, pred pogledi “tujcev” skriti svetovi (najsi bodo skriti v prostoru ali času) nas, gledalce, nagovarjajo v tujih jezikih ali še neznanih filmskih govoricah - ki pa jih nenavadno jasno razumemo. S filmi daljno postane bližnje - včasih celo del nas samih -, zato v filmskih srečanjih tujci ostanemo le, če se sami tako odločimo.

Varja Močnik je glavna selektorica filmskega programa.


Najbolj brano