Predjama kot jo je poznal Erazem

Društvo Kašča je zadnja dva vikenda v avgustu Predjamo vrnilo v čas srednjega veka in zlato dobo viteštva. “Naš cilj je, da bi ta vasica še bolj zaživela s turističnim utripom,” pravi predsednik društva Bernard Lampe. Najmlajši obiskovalci so bili posebej navdušeni nad katapultom, s katerim so lahko, tako kot nekdaj oblegovalci, ciljali na grad – pa čeprav le naslikan.

Članom društva ne manjka energije in idej, s katerimi želijo 
popestriti turistični utrip v Predjami. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Članom društva ne manjka energije in idej, s katerimi želijo popestriti turistični utrip v Predjami. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PREDJAMA > Košček travnika ob prihodu v Predjamo je skupina zagnanih članov društva Kašča spremenila v svojevrstno srednjeveško prizorišče. Obiskovalcem, ki so dogajanje lahko spremljali iz nekakšnega naravnega teatra, so ponazorili legendo o najslavnejšem prebivalcu Predjamskega gradu, roparskem vitezu Erazmu, uprizorili viteške boje, prikazali srednjeveške plese, kaligrafijo, prisluhnili so lahko srednjeveški glasbi, za katero je poskrbela glasbena skupina Gita, si ogledali nastop igralske skupine Grad Teater... Predvsem najmlajši so utrip v viteškem taboru z radovednostjo preverili tudi od blizu. S pomočjo Erazma so se lahko preizkusili v streljanju s katapultom in lokom, si nadeli viteške oklepe, igrali na bobne, spoznavali srednjeveške igre...

Otroci so se lahko preoblekli v viteze. Foto: Veronika Rupnik Ženko

Obiskovalce želijo razveseljevati še pogosteje

V podeželskem društvu Kašča so zadovoljni, da jim je ob desetletnici delovanja uspelo od Občine Postojna dobiti v najem košček travnika, saj so bili doslej pri izvajanju svojega programa pogosto omejeni prav s prostorom. “Zdaj pa je naša dolžnost, da ta prostor čim bolje izkoristimo,” poudarja predsednik društva.

Potem ko so že v preteklih letih organizirali različne prireditve, so letos poleti srednjeveški tabor s spremljevalnim dogajanjem prvič v takšni obliki postavili dva vikenda v avgustu, v prihodnje pa si želijo, da bi obiskovalce v sezoni razveseljevali še pogosteje, saj gre za pomembno popestritev obiska Predjame oziroma ogleda gradu, katerega upravljanje in vodenje po njem je sicer v domeni družbe Postojnska jama.

Društvo Kašča je v viteškem taboru prikaz življenja v 15. stoletju v času Erazma in Ravbarja. Foto: Veronika Rupnik Ženko

“Zadovoljni smo, lepo se je posrečilo, tudi odziv obiskovalcev je pozitiven. Seveda pa je v veselje tudi nam samim, ker se družimo, čeprav zna biti tudi naporno, sploh ob tako visokih temperaturah,” nam je v imenu članov društva povedal Lampe, ki je za podporo in sodelovanje hvaležen tudi krajevni skupnosti Bukovje ter Občini Postojna in enoti turizem zavoda Znanje.

Obiskovalci so se lahko preizkusili v streljanju s katapultom. Foto: Veronika Rupnik Ženko

Skoraj vso opremo izdelali sami

V društvu so ponosni, da je skoraj vsa oprema tabora, ki jo obiskovalci lahko preizkusijo, razen mečev, čelad in podobnega, ki so kupljeni, delo njihovih rok, vključno s kostumi in spominki.


Najbolj brano