Pobeg bika: Šlo je za človeško napako

V Postojnskih mesninah prevzemajo vso odgovornost za pobeglega bika, ki se je prejšnjo sredo dopoldne pri raztovarjanju izmuznil iz klavnice, nato pa sprehodil po postojnskih ulicah vse do središča mesta, kjer so ga uspavali in vrnili lastniku. Na srečo razen začudenih in prestrašenih pogledov mimoidočih večje škode ni povzročil. V Postojnskih mesninah ob tem obljubljajo, da bodo varnost še okrepili, čeprav, kot pravijo, so taki pobegi redki in nepredvidljivi.

 Bik je pri raztovarjanju zbežal iz klavnice v središče mesta - na 
srečo brez posledic. Foto: Facebook/Tibor Rep
Bik je pri raztovarjanju zbežal iz klavnice v središče mesta - na srečo brez posledic. Foto: Facebook/Tibor Rep

POSTOJNA > Sprehod 450-kilogramskega bika, ki se je v sredo dopoldne med razkladanjem v klavnici Postojnskih mesnin uspel osvoboditi z nakladalne rampe in je pobegnil čez bližnje ulice do samega centra, se je tako za bika kot mimoidoče končal srečno. Čeprav je prehodil kar nekaj ulic, v Postojnskih mesninah v četrtek niso bili obveščeni o morebitni škodi, ki bi jo lahko na svojem pohodu povzročil. Preplašeno žival je ob vrtcu naposled uspaval veterinar, nato pa so bika odpeljali nazaj k lastniku v Narin, saj take živali zaradi prejetega uspavala v klavnico ne smejo sprejeti, nam je povedal Andrej Prunk iz Postojnskih mesnin.

Prunkovi obžalujejo

“V Postojnskih mesninah prevzemamo vso odgovornost za pobeg bika in dogodek obžalujemo,” nam je v četrtek dejal Andrej Prunk, ob tem pa poudaril, da gre v takih primerih največkrat za človeško napako oziroma nepazljivost prevoznika pri raztovarjanju živali. “Poskušali bomo še dodatno izboljšati varnost na nakladalni rampi, čeprav je ta že sedaj skoraj stoodstotno varna,” zagotavlja Prunk, ki predvideva, da je do nesrečnega dogodka najverjetneje prišlo, ker je med nakladalno rampo in tovornjakom prišlo do odmika in se je tam žival izmuznila.

Po podatkih policije, ki je bika na poti spremljala in pri tem mimoidoče opozarjala na previdnost, je ta iz klavnice pobegnil v smeri proti Postojnski jami, nato zavil po Jamski cesti vse do Titovega trga, od tam pa pot nadaljeval po Tržaški cesti mimo gostinskega lokala, kjer se je njegova sled nekoliko izgubila, saj ni znano, ali se je od tam do ulice Nova vas med vrtcem in OŠ Antona Globočnika, kjer je svoj pohod končal, podal po stopnicah mimo sodišča in čez avtobusno postajo, ali pa je morda ubral pot mimo hiš in prečkal nekaj vrtov na Tržaški cesti.

Ustavila ga ni niti jeklena ograja

V Postojnskih mesninah letno zakoljejo okrog 7000 glav govedi, konj in drobnice. Od tega jih dve tretjini tja pripeljejo neposredno s pašnikov. “Pašne živali so telesno dosti bolj razvite in močnejše, kot so denimo tiste iz hlevske reje. Ne moreš si predstavljati, kakšno moč ima pobesneli bik. Če se zgodi taka napaka pri raztovarjanju, pobegle živali ne ustavi niti jeklena ograja na posestvu,” odkrito priznava Prunk.

“Tudi najboljšim prevoznikom se je že zgodilo, da je žival med razkladanjem pobegnila. Celo žival iz njihovega lastnega hleva,” pravi in dodaja, da se taki dogodki pri delu z živino na žalost lahko zgodijo, so pa na srečo redki. “V dvanajstih letih, od kar sem v Postojnskih mesninah, sem pobeg živali doživel morda štirikrat,” je še dejal Prunk, ki zagotavlja, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da se nesrečni dogodek ne bo več ponovil.


Najbolj brano