Ne želijo na avtocesto, a morajo kupiti vinjeto

Zaradi obnove avtoceste med Divačo in mejnim prehodom Fernetiči poteka promet na tem odseku samo po polovici avtoceste, še danes in jutri pa je zaprt tudi uvoz z meje na lokalno cesto proti Sežani. Zato lahko vozila iz Italije pridejo v Sežano samo čez avtocestni izvoz Sežana-zahod. A če nimajo vinjete, jim grozi globa.

Vozniki, ki vstopijo v Slovenijo pri Fernetičih, lahko pridejo v Sežano le po avtocesti. Prva možnost dostopa do navadne ceste  je čez bencinski 
servis (na fotografiji desno), druga  dvesto metrov naprej, na izvozu Sežana-zahod. A za oboje morajo imeti vinjeto, trdijo na Darsu.. Foto: Marica Uršič Zupan
Vozniki, ki vstopijo v Slovenijo pri Fernetičih, lahko pridejo v Sežano le po avtocesti. Prva možnost dostopa do navadne ceste je čez bencinski servis (na fotografiji desno), druga dvesto metrov naprej, na izvozu Sežana-zahod. A za oboje morajo imeti vinjeto, trdijo na Darsu.. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA, FERNETIČI > Obnova avtoceste med Divačo in Fernetiči je povzročila kar nekaj težav v prometu na mejnem prehodu Fernetiči in okrog Sežane.

Z meje do Sežane samo po avtocesti

Največja težava pa se je pojavila v tem tednu, ko so zaradi del ob mejnem prehodu delavci zaprli dostop do lokalne ceste Fernetiči-Sežana. To povzroča probleme vsem voznikom, ki prihajajo iz Italije po avtocesti ali po navadni cesti. Med njimi je veliko italijanskih obiskovalcev trgovin, bencinskih servisov in lokalov v Sežani, pa tudi dnevnih delovnih migrantov iz Sežane, Ilirske Bistrice in od drugod.

Obnova do oktobra

Dars je z obnovo avtocestnega odseka Divača-Fernetili začel konec julija. Dela obsegajo preplastitev 5,2 kilometra cestišča avtoceste iz smeri Ljubljane oziroma Kopra proti Fernetičem ter preplastitev ali tankoplastno prevleko 11,5 kilometra cestišča na avtocesti v nasprotni smeri. Obnovljeni bodo tudi posamezni kraki avtocestnega priključka Sežana vzhod.

Dela bodo stala 7,790.187 evrov (brez ddv), izvaja jih konzorcij CPK in Kolektor CPG. Rok izvedbe je 70 dni oziroma do prve polovice oktobra.

Med deli bo promet večinoma potekal po polovici avtoceste. Zdaj je zaprta polovica v smeri proti Italiji, promet poteka dvosmerno po polovici, ki vodi iz Italije proti Divači. Zaprt je tudi avtocestni priključek Sežana-vzhod. Tako bo predvidoma do 5. septembra, ko bodo zaprli drugo polovico avtoceste in avtocestni priključek Sežana-zahod, promet pa bo potekal dvosmerno po obnovljeni polovici avtoceste od Divače proti Fernetičem. Za krajši čas bodo med deli zaprta tudi počivališča Povir in Fernetiči. MUZ

Ko vozila vstopijo v Slovenijo, zaradi del ne morejo zaviti desno na običajno cesto proti Sežani, temveč morajo nadaljevati pot po avtocesti do izvoza Sežana-zahod. Nekateri se znajdejo in jo uberejo z avtoceste že na bencinskem servisu Sežana-jug, čeprav je to proti predpisom.

Vinjeta obvezna že od meje dalje

A tako eni kot drugi morajo imeti za vožnjo po avtocesti vinjeto, nam je včeraj zatrdil Marjan Koler z Darsa: “Skladno z zakonom o cestninjenju je vinjeta obvezna takoj, ko zapeljemo na avtocesto.” Po njegovi razlagi se avtocesta začne že na mejni črti, zato je obvezna že tam. “Za ta namen je možnost nakupa vinjete tudi na mejnem platoju,” še dodaja Koler.

Na naše vprašanje, ali so torej morali po črki zakona imeti vinjeto vsi vozniki, ki so vstopali čez mejni prehod Fernetiči, tudi pred deli na avtocesti, samo zato, ker so prvih 50 metrov, do izvoza na cesto proti Sežani, vozili po avtocesti, je Koler odgovoril pritrdilno. Je pa takoj dodal, da cestninski nadzorniki nikoli niso izvajali nadzora takoj na vstopu v Slovenijo, temveč šele na avtocestnem izvozu ali pri Danah.

Na drugi strani ceste, v smeri proti meji, kjer so cestninski nadzorniki pogosto stali, so preverjali voznike, ki so prihajali po avtocesti, ne pa tistih, ki so so nanjo priključili s ceste iz sežanske smeri.

Koliko glob so v teh dneh plačali vozniki zaradi vožnje po manj kot pol kilometra dolgem odseku avtoceste med mejnim prehodom Fernetiči in izvozom Sežana-zahod, na Darsu še ne vedo. Očitno pa se jim ni zdelo smiselno, da bi zaradi del, s katerimi so voznikom onemogočili uporabo navadne ceste proti Sežani, začasno omogočili vožnjo po tem kilometru avtoceste brez vinjete.

Zapora še danes in jutri

Vozniki lahko le upajo, da so to, da je neprimerno oglobiti voznike, ki niso ničesar krivi, razumeli cestninski nadzorniki in so nadzore vinjet pomaknili proti počivališču Povir ali na druge smiselne točke.

Tak režim bo sicer samo še danes in jutri. Po Kolerjevih besedah bodo namreč v ponedeljek že končali dela na mejnem platoju in spet odprli uvoz na cesto proti Sežani.


Najbolj brano