Lepe misli za boljši jutri

“Življenje je lepo. Oziroma kakor ga vzameš, vendar je lepo,” je prepričana fotografinja Slavica Isovska. Na koprskem Titovem trgu je dopoldne skupaj z asistentko Urško Špende fotografirala mimoidoče, ki so se v okviru projekta Pozitivne misli za boljši jutri postavili pred njen objektiv s svojimi mislimi, zapisanimi na tabli. Prav misel italijanskih turistov je nanjo naredila največji vtis.

Slavica Isovska je pred objektiv fotoaparata povabila mimoidoče, 
ki so pozirali s svojimi pozitivnimi mislimi. Foto: Nives Krebelj
Slavica Isovska je pred objektiv fotoaparata povabila mimoidoče, ki so pozirali s svojimi pozitivnimi mislimi. Foto: Nives Krebelj

KOPER > “Živimo namreč v čudnih, norih, zmešanih, nenormalnih časih. Verjamem, da pozitivne misli za boljši jutri globalno lahko vplivajo na boljše počutje vseh ljudi. Če bi ljudje po vsem svetu razmišljali pozitivno, bi se združila energija in bi šlo vse na bolje,” je prepričana Slavica Isovska.

“Misli mimoidočih so se nagibale k pozitivnim vibracijam,” je povedala, večinoma je šlo za ljubezenske izjave, tudi misli, povezane s socialnimi vprašanji. “Neka gospa je na primer napisala, da obstajajo slabi ljudje in dobri ljudje, nek fant, ki je na trimesečnem potovanju, je napisal ljubezensko izjavo za svoje dekle in prosil, da fotografijo prejme kar ona ...,” je navedla par primerov. Najbolj pa si je zapomnila misel “La vita è bella” (Življenje je lepo), ki so jo zapisali italijanski turisti, bržkone po istoimenskem filmu, ki je ganil milijone gledalcev po vsem svetu. “Politične misli pa ni bilo niti ene, kar mi je zelo všeč,” je pristavila Isovska.

Pred njen fotoaparat so se namreč postavili tako domačini kot turisti. “Slednji še raje, saj so dobre volje, ker so na dopustu,” je ugibala Isovska. Nekateri domačini so na Titov trg prišli namenoma prav zaradi fotografiranja, saj sta fotografinji dogodek najavili že pred kakšnim tednom na spletu oziroma družbenih omrežjih. Kar nekaj je bilo naključnih mimoidočih. “Presenetilo me je, da se je dobro odzvala starejša populacija, bolj bi pričakovala, da bo pristopilo več mlajših. Posebej sem se razveselila deklice, ki je sodelovala s svojim sporočilom, risbo, seveda z očetovim dovoljenjem,” je nanizala fotografinja.

Koper ne bo edina postaja projekta Pozitivne misli za boljši jutri. Šli bosta še v Piran, Novo Gorico, v Ljubljano, Maribor, morda v Celje in tudi čez mejo ... Po vsej verjetnosti se bosta nazadnje vrnili v Koper in svoj “studio” postavili na Prešernovem trgu ali kakšni drugi lokaciji, kjer se giba več ljudi. “Verjamem, da se bodo povsod ljudje lepo odzvali, ker dandanes vsi potrebujemo nekaj pozitivnega. Poleg tega je fotografiranje brezplačno, sodelujoči bodo fotografije prejeli na svojo elektronsko pošto. Če ne drugo, bo to zanje lep spomin,” je prepričana Slavica Isovska.

Z asistentko bosta fotografije objavili na svojih facebook profilih, Isovska pa jih bo objavila tudi na spletni strani World Press Photo. Kasneje nameravata fotografije tudi razstaviti. “Videli bova, kakšen bo odziv, kdo nam bo dal na voljo razstavni prostor, koliko posluha bo za ta projekt. Fino bi bilo, da bi fotografije razstavili v vsakem mestu, kjer jih bova posneli,” sklene Isovska.


Najbolj brano