Bes in greznica na Woodstocku 99

Konec julija je HBO začel s predvajanjem zbirke šestih dokumentarcev Music Box, v katerih avtor Bill Simmons raziskuje nekatere ključne glasbene mejnike. Najprej se je z režiserjem Garethom Priceom lotil mega debakla ob 30. obletnici kultnega Woodstocka leta 1999.

Woodstock leta 1999 se je končal s požari, objestnimi krajami  in tudi posilstvi.
Woodstock leta 1999 se je končal s požari, objestnimi krajami in tudi posilstvi.  

V dokumentarcu Woodstock 99: Peace, Love and Rage sta precej analitično secirala, kaj vse je šlo narobe pri tretji izvedbi festivala v vojaški bazi v mestecu Rome v zvezni državi New York, in sicer od detektiranja infrastrukturnih težav do orisa splošnega zeitgeista v ZDA in fenomena nu metala, ki je bil na prelomu stoletja ena najbolj popularnih glasbenih zvrsti.

Tedanje ameriško družbeno in glasbeno ozračje v dokumentarcu zelo dobro analizira tudi Moby, ki je bil med nastopajočimi na festivalu leta 1999, in je zgroženo opazoval dekadentno dogajanje na festivalu, kjer so očitno popustili vsi ventili, zatajilo pa je tudi varovanje in zagotavljanje minimalnih higienskih standardov. Moby sicer tudi zelo dobro opiše, kako se je s smrtjo Kurta Cobaina zaključilo progresivno, odprto razmišljanje v ameriški glasbi 90. let. Grunge vrzel so kasneje zapolnili numetalci, ki so s svojo agresivno zvočno podobo in votlimi, podpihovalnimi stališči (v dokumentarcu sta precej na tnalu Limp Bizkit in Kid Rock) ciljali na mlade in jezne izgubljence, ki so na Woodstocku leta 1999 zadeli “bingo”, saj so glavnino programa sestavljali prav nu metal bendi. V dokumentarcu so sicer izpostavljeni trije ključni vzroki za nekontroliran razvrat na festivalu: dehidracija zaradi peklenske vročine (plastenka vode je stala štiri dolarje, zato so obiskovalci raje posegali po alkoholu), mil nadzor vnosa drog ter obilica ženske golote, ki je rezultirala v kar nekaj prijavah posilstev po festivalu. V filmu spregovorijo tudi nekateri glavni organizatorji, ki pa so vso krivdo za negativno poročanje o festivalu prevalili na MTV.

V naslednjih dokumentarcih bo govora o Alanis Morissette in njenem prelomnem albumu Jaged Little Pill iz leta 1995, sledita portreta rap izvajalca DMX, ki je umrl aprila letos, in enega najbolj popularnih saksofonistov Kennyja G, v petem dokumentarcu bo prišel na vrsto eden največjih “tajkunov” v ameriški zabavni industriji Robert Stigwood, v zadnjem pa Juice Wrld, mladi raper, ki je izgubil življenje pri rosnih 21 letih na vrhuncu kariere.


Najbolj brano