Med denarjem in odgovornostjo

Izpolnjevanje pogoja PCT je že ali še bo obveza za širok krog dejavnosti in storitev, kar, pa naj nam bo to všeč ali ne, pač ni previsoka cena, če bo (vsaj delno) preprečilo vnovično zapiranje javnega življenje in vse njegove negativne ekonomske in neekonomske posledice, ki si jih ne želimo ponovno. Bo pa s ponedeljkom hitro testiranje za večino državljanov postalo plačljivo. Ukrep je v osnovi smiseln, a žal s pomanjkljivostmi in nedoslednostmi.

Smiseln zato, ker imamo na razpolago več kot dovolj za državo dragega, za državljane pa brezplačnega cepiva, a ga zdaj, ker se veliko ljudi še vedno ne želi cepiti ali s tem odlaša, doniramo drugim državam, nazadnje Republiki Zelenortski otoki. To je žal tudi posledica dejstva, da je pri promociji cepljenja pri nas spodletelo ne le politiki, temveč tudi stroki. Če se torej lahko brezplačno cepiš, zakaj bi moral imeti tudi možnost testiranja v breme vseh davkoplačevalcev, če je necepljenje tvoja osebna odločitev in zato ne obstaja zdravstvena kontraindikacija?

Dokazovanje izpolnjevanja pogoja PCT brez preverjanja istovetnosti dopušča zlorabe, s čimer ukrep izgubi svoj namen in smisel.

Nekateri se bodo morda zdaj za cepljenje torej odločili iz finančnih razlogov, saj 12 evrov na vsakih 48 ur ni zanemarljiv znesek. A zagotovo to ne bo prepričalo vseh necepljenih. Tudi zato ne, ker - za razliko od Italije denimo - učiteljica stroškov testa za službo ne bo plačala iz svojega žepa. Nasprotovanje iz vrst gospodarstva, ki ne želi (ali niti ne zmore) na svoja ramena prevzeti še stroškov obveznega testiranja zaposlenih - pa čeprav meni, da je koristno - ni presenetljivo, strah sindikatov pred pritiski na delavce pa tudi ne. Oboji se lahko utemeljeno sprašujejo, zakaj ukrep velja zgolj za nekatere dejavnosti. Izjeme pač ustvarjajo nezadovoljstvo. In zakaj bo za zaposlene v javnem sektorju teste plačal državni proračun, kar pomeni, da bomo breme stroškov testiranj zaposlenih v javnem sektorju zopet nosili vsi. In zakaj bodo zaradi pogoja PCT zopet bolj prikrajšane le nekatere dejavnosti, ker si bo moral test za obisk gostilne ali kulturne prireditve še vedno plačati vsak sam.

Poleg tega dokazovanje izpolnjevanja pogoja PCT brez preverjanja istovetnosti (kar naj bi bilo v navzkrižju z nekakšnim varstvom osebnih podatkov) dopušča zlorabe, s čimer ukrep izgubi svoj namen in smisel. Gre skratka tudi za vprašanje odgovornosti vsakega posameznika, ali bo ozke osebne interese postavil pred interese skupnosti ali bomo lahko s skupnimi napori zakorakali v kolikor toliko normalno jesen.


Preberite še


Najbolj brano