Rešujejo poplavnost, bodo ohranili drevesa?

Gradbinci so ob Erjavčevi posekali drevesi ob Kornu, kar je razjezilo stanovalce. Bojijo se, da jih bodo posekali še več. Na občini odgovarjajo, da bo tam odvodnik, ki bo rešil poplavno varnost tega dela mesta. Ali bo padlo še kakšno drevo, ni še jasno, saj projekti še niso končani. Župan obljublja, da bodo posadili nova.

Drevesi so požagali. Stanovalci so ogorčeni, na občini pa odgovarjajo, da ni šlo drugače.  Foto: Mitja Marussig
Drevesi so požagali. Stanovalci so ogorčeni, na občini pa odgovarjajo, da ni šlo drugače.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA Ko so gradbinci ob Erjavčevi ulici ob Kornu posekali drevesi ob križišču, so na noge skočili bližnji stanovalci, nekateri so prihiteli tudi ob gradbišče. Ne le, da so ogorčeni, ker sta padli drevesi, bojijo se, da jim bodo ob nadaljevanju gradnje sledila tudi naslednja ob Kornu, čemur odločno nasprotujejo. Tam se sicer že dolgo pritožujejo zaradi smradu iz zadrževalnega bazena za odplake, ki ga drevesa vsaj malo olajšajo. “In zdaj jih sekajo?” so jezni.

Kot so pojasnili na mestni občini, so v tem delu odprli gradbišče, kjer bo direkcija za vode gradila vtočni objekt, potreben za reševanje poplavne varnosti. Tega bodo z odvodnikom pod Erjavčevo ulico, ki ga še kopljejo, povezali z italijansko stranjo. “Delavci zdaj kopljejo jamo, kjer bodo na plan potegnili stroj, tako imenovani krt, nato se bo delal objekt. Ker korenine segajo na območje izkopa, bi se v vsakem primeru poškodovale. Tudi če dreves ne bi posekali, bi zaradi poškodovanja korenin odmrli in bi bili nevarni,” je dejal vodja službe za investicije Simon Mlekuž.

Ali oziroma koliko dreves bo še moralo pasti zaradi gradnje objekta, še ni jasno, saj se projekti še izdelujejo, ta del naložbe pa vodi direkcija za vode. Župan Klemen Miklavič poudarja, da je vtočni objekt nujno potreben za poplavno varnost tega dela mesta. “Omogočil bo, da se bodo meteorne vode, ko bodo zaradi deževja narasle, prelile v odvodnik preko Gorice v Sočo. S tem bomo preprečili poplavljanje območja ob Kornu med Kosovelovo ulico in Ulico Marija Kogoja, kjer je to velik problem,” razlaga in obljublja: “Ko bo projekt zaključen, bodo namesto teh dreves posajena nova na tem območju.”


Najbolj brano