Dolina Trente, košček raja na zemlji

Dolina Trenta, ki v celoti leži v Triglavskem narodnem parku, je odmaknjena od vsakodnevnega vrveža in v vseh štirih letnih časih privablja obiskovalce od blizu in daleč. Ti iščejo mirna doživetja v neokrnjeni naravi.

Podkvasto oblikovana dolina Trenta je vrezana globoko med gore zgornjega toka reke Soče. Ledeniki in reka Soča so izoblikovali slikovito dolino s prepadnimi stenami, ozkimi, težko prehodnimi koriti in slapovi. Kamor seže pogled, vse naokrog so dvatisočaki, smaragdno čista Soča in neokrnjena narava, zeleni travniki in tradicionalne alpske hiške iz kamna in lesa.

Največja znamenitost je izvir Soče, do katerega se v slabe pol ure povzpnemo po zahtevni, zavarovani poti od Koče pri izviru Soče. Na Soški poti, ki povezuje največje znamenitosti doline, se do vasi Trenta zvrstijo še druge zanimive točke, denimo spomenik gorniku, pisatelju in glasbeniku Juliusu Kugyju, ki je odkrival skrivnosti trentarskih gora, sto metrov visoka in meter široka korita Mlinarice ter alpski botanični vrt, kjer uspeva približno 600 vrst rastlin. V zaselku Pri cerkvi so še vedno vidni ostanki nekdanjih fužin s kovačnico, ob Krajcarici pa je ohranjena žaga venecijanka. Trentarji in Sočani so se včasih preživljali predvsem z ovčerejo. Tropi ovac so še danes razpoznavni znak doline, na številnih kmetijah pa izdelujejo izvrsten ovčji sir. Včasih so v Trenti praznovali dva praznika: 26. julija sveto Ano, zavetnico Trente, in 8. septembra mali šmaren. Danes sta oba praznika združena v sklop prireditev pod skupnim imenom Trentarski “senjem”, ki se začne zadnji teden v juliju. Letošnji bo trajal do konca avgusta.


Najbolj brano