Letošnje poletje morda tretje najtoplejše doslej

Že od sobote se temperatura v ozračju dviguje, pred nami je četrti vročinski val, ki po včerajšnjih napovedih slovenskih vremenoslovcev na Primorskem ne bo dosegel 38 stopinj, zato ne bodo prižgali rdečega alarma za visoke temperature. Nasprotno pa bodo njihovi italijanski kolegi rdeče barvno opozorilo za danes in jutri izdali za več mest, vključno s Trstom.

V dneh, ki so pred nami, bomo iskali različne načine osvežitve, 
senco in klimatizirane prostore. Spiti bomo morali dovolj tekočine, še zlasti nealkoholnih in negaziranih pijač.   Foto: Zdravko Primožic/FPA
V dneh, ki so pred nami, bomo iskali različne načine osvežitve, senco in klimatizirane prostore. Spiti bomo morali dovolj tekočine, še zlasti nealkoholnih in negaziranih pijač.  Foto: Zdravko Primožic/FPA

PRIMORSKA > Po pisanju italijanskega časnika La Repubblica bo rdeče opozorilo zaradi najvišje stopnje tveganja za zdravje danes veljalo v desetih mestih (tudi Bariju, Bologni, Campobassu, Frosinoneju, Latini, Palermu, Perugi, Rietiju in Rimu), še včeraj pa so v Trstu in drugih sedmih mestih govorili le o oranžnem opozorilu.

Ob koncu tedna do 35 stopinj Celzija

Čeprav naj bi se živo srebro na jugu Italije ter na dveh otokih, Siciliji in Sardiniji, danes povzpelo na 47 ali 48 stopinj Celzija, so vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) prepričani, da temperatura ob istrski obali zaradi maestrala ne bo presegla 30 stopinj (merilna postaja na kapitaniji Koper je včeraj zaradi rahle burje zabeležila še pol stopinje manj). Nekoliko stran od obale pa naj bi termometri pokazali 33 ali 34 stopinj.

Rekordne vročinske absolutne temperature za avgust znašajo 38 do 39 stopinj Celzija; toliko so jih izmerili v Ljubljani 8. avgusta 2013. “Kot kaže, se letos temperatura ne bo povzpela tako visoko, ob koncu tega tedna pričakujemo do 35 stopinj na Primorskem, v osrednji in vzhodni Sloveniji ter na ravninskih delih države,” meni Arsov meteorolog Brane Gregorčič. V začetku prihodnjega tedna bo sledila osvežitev. “V ponedeljek bo na Primorskem še več kot 30 stopinj, v noči na torek se nakazuje fronta. Zatem bo vročina vsaj do petka nekoliko popustila in obetajo se temperature, nižje od 30 stopinj.” Kakšno vreme bo v zadnjem delu meseca, vremenoslovci še ne morejo napovedati, vendar so vročinski vali tik pred septembrom manj običajni.

Rekordno vroče je bilo poletje 2003

Čeprav je bil letošnji julij v Sloveniji med štirimi najtoplejšimi po letu 1950, je bil julij 2021 na Primorskem šele sedmi najtoplejši. Na območju celotne države je bilo bolj toplo julija 2006, 2013 in 2015, na Primorskem pa julija 1994, 2003 2006 2012, 2015 in 2016. “Julij 2015 je bil na Primorskem rekordno topel, povprečna temperatura je znašala 25,9 stopinje, julija letos pa stopinjo in pol manj, torej 24,4 stopinje,” utemeljuje Gregorčič.

Ker je bil topel tudi letošnji junij - s štirimi stopinjami nad dolgoletnim povprečjem je bil tretji najtoplejši doslej - se utegne to poletje zapisati v anale kot tretje najtoplejše. “Najbrž ne bo rekordno toplo, to bo ostalo poletje 2003, in po vsej verjetnosti bo drugo mesto obdržalo poletje 2019, smo pa blizu tretjega mesta, kar bomo lahko z gotovostjo potrdili ob izteku meseca,” napoveduje Brane Gregorčič. Dodaja še, da po temperaturi morja in količini padavin letošnje poletje ne izstopa.


Najbolj brano