Kdor preveč dela, slabo jé

Starejši morda pomnijo Celentanovo popevko Chi non lavora, non fa l'amore (Kdor ne dela, naj ne ljubi). Prirejeno sporočilo bi lahko uporabili za očitke Skupnosti socialnih zavodovo zdravstveni blagajni ZZZS in bi se glasilo: Kdor preveč dela, slabo jé.

Morda bo ob ZZZS še kdo menil, da igramo razsodnika in neupravičeno pritrjujemo domovom ostarelih. A ta moto se vsiljuje, ker smo že ves koronačas soočeni s podatki o neuravnoteženem plačilu dela tistih, ki v prvih vrstah najbolj garajo. Naj omenimo bolničarje, negovalke, medicinske sestre, trgovce, gasilce, člane civilne zaščite in na drugi strani šefe, vodje, predstojnike in uradnike v javnih službah, svetovalce, državne sekretarje, ministre, poslance, predstojnike klinik, šefe oddelkov bolnišnic ...

Država niti za sodobne prezračevalne sisteme v domovih starih in šolah ni poskrbela, čeprav ti dokazano preprečujejo širjenje virusa.

To poletje so domove ostarelih razkačili redni finančno-medicinski nadzori, ki pa se zdaj posvečajo izključno preverjanju primerov oskrbovancev, ki so bili v lanskem drugem valu epidemije uvrščeni v najvišjo, četrto kategorijo zdravstvene nege. Ta je najdražja, zato vsaka premestitev v nižjo kategorijo ustvari prihranek v blagajni ZZZS.

Ob tem ZZZS in najodgovornejši odločevalci zanemarjajo pomembne dejavnike v boju z epidemijo in ohranjanjem zdravstvenega sistema. Ostareli bolni so zaradi let in drugih bolezni potrebni več vrst zdravljenja, kar je ob okužbi z virusom še dražje. Takrat morajo biti izolirani, bližnji k njim ne smejo in so odvisni le od domskega osebja v rdečih conah. Prav te cone so bolnišnicam omogočile, da so zmogle naval in pritiske in se zdravstvo ni sesulo. Take razmere se lahko ponovijo v četrtem valu, ko bodo domske rdeče cone znova pomembna podpora v zdravstvu! Bodo ob poplačilu nato spet prikrajšani in celo kaznovani?

Nerazumno je, da vlada za ta namen zdravstveni blagajni ni dodelila dodatnega denarja. Nedopustno je, da ni poskrbela za dodatne domske prostore, nujne ob povprečno zelo starih stavbah. Največja ironija pa je, da se niti za sodobne prezračevalne sisteme v domovih ostarelih in šolah ni podvizala. In to kljub njihovi znanstveno dokazani učinkovitosti, saj preprečujejo širjenje virusov. Za te naprave imamo domače znanje inovatorja, znanega v tujini. Državi je že davno ponudil svoje usluge. Seveda brez posredniških provizij ...


Preberite še


Najbolj brano