Kolektiv BridA navdušil v nemškem Chemnitzu

Umetniški kolektiv BridA iz Šempasa, eden najvidnejših slovenskih kolektivov sodobne umetnosti, zaključuje enomesečno gostovanje na umetniški rezidenci v saškem mestu Chemnitz, ki bo tako kot Nova Gorica in Gorica leta 2025 nosilc naslova Evropska prestolnica kulture.

Kolektiv BridA je s projektom DIY na Lessing platzu v Chemnitzu 
minuli teden pritegnil tudi pozornost najmlajših. Foto: Kolektiv BridA
Kolektiv BridA je s projektom DIY na Lessing platzu v Chemnitzu minuli teden pritegnil tudi pozornost najmlajših. Foto: Kolektiv BridA

CHEMNITZ > Gre za prvo mednarodno umetniško povezavo med obema bodočima Evropskima prestolnicama kulture. Kolektiv BridA je v Chemnitzu gostoval na povabilo umetniške organizacije Klub Solitaer e.V. in se v sklopu programa Dialogfeleder predstavil z dvema projektoma: Trackeds Chemnitz in DIY.

S slednjim so goriški umetniki minuli teden navdušili na tamkajšnjem Lessing platzu, poleg splošne javnosti pa je dogodek pritegnil tudi zanimanje stroke in lokalnih medijev, ki so poročali o prvi umetniški povezavi med mestoma.

“Zelo pomembno se nam zdi, da smo začeli že sedaj navezovati poslovne stike in trdna partnerstva za snovanje bodočih izmenjav, ki so možne v sklopu obeh rezidenčnih programov, našega R.o.R in njihovega Dialogfelder,” so vzpostavitve sodelovanja veseli v kolektivu BridA.

Umetniki so svoje projekte razvijali v tesnem stiku z lokalno skupnostjo, kar jim je omogočilo, da so dodobra spoznali vsakdanje življenje ljudi ter navezali stike z različnimi umetniškimi organizacijami. Rezultate večtedenskega gostovanja v Chemintzu so minulo soboto predstavili na različnih lokacijah okrožja Sonnenberg.

Danes gostovanje zaključujejo s predavanjem za strokovno javnost z naslovom Evropska prestolnica kulture skozi oči domačih ustvarjalcev. Predstavili bodo dogajanja in različne akterje na področju kulture v Novi Gorici. O novih spoznanjih, ki jih je prineslo tkanje vezi z nemškimi kolegi, pa bodo po vrnitvi domov seznanili tudi domačo strokovno in širšo javnost.


Najbolj brano