V Tokiu bodo tudi trije Primorci

Včeraj, ko so domov prihajali še zadnji olimpijci, so se v Ljubljani že predstavili slovenski paraolimpijci, ki bodo svoje boje v Tokiu začeli 24. avgusta. Primorsko zastopata tekmovalca Anej Doplihar in Dejan Fabčič ter vodja odprave dr. Boro Štrumbelj.

V slovenski  paraolimpijski odpravi za Tokio so tudi trije Primorci. Foto: Sportida
V slovenski paraolimpijski odpravi za Tokio so tudi trije Primorci. Foto: Sportida

LJUBLJANA > Na paraolimpijskih igrah v Tokiu bo od 24. avgusta do 5. septembra tekmovalo sedem slovenskih športnikov - invalidov, ki so se včeraj pred odhodom na Japonsko predstavili v Ljubljani. Ob tej priložnosti so člani ekipe in gostje zalili drevo - japonsko češnjo, ki simbolizira cvetenje slovenskih paraolimpijcev. Srečo in uspeh sta naši reprezentanci zaželela tudi japonski veleposlanik v Sloveniji Hiromichi Matsushima in predsednik krovne Zveze za šport invalidov - Paraolimpijskega komiteja Slovenije Damijan Lazar, ki je poudaril, da so igre v Tokiu tudi odlično izhodišče za promocijo športa in aktivnega življenjskega sloga med invalidi.

Zaradi omejitev pri kvotah in strogih norm je slovenska ekipa številčno skromna in obenem mešanica izkušenih večkratnih udeležencev teh tekmovanj ter novincev. Tako je tudi v primorskem zastopstvu. Novinec je ročni kolesar iz Dornberka Anej Doplihar, prekaljen na največjih tekmah pa je trikratni olimpijec, lokostrelec Dejan Fabčič iz Podnanosa, ki bo nosilec slovenske zastave. Takšna odločitev slovenskega paraolimpijskega komiteja je znak zahvale za prispevek zdravniške stroke v boju s covidom-19. Dejan Fabčič je namreč sicer uspešen zdravnik. Našo delegacijo bo v Tokiu vodil Novogoričan dr. Boro Štrumbelj - strokovnjak za plavanje, zaposlen na Fakulteti za šport, sicer pa dolgoletni trener in strokovni delavec v slovenskem invalidskem športu. Odhod v Tokiu je pospremil takole: “Na pot gremo s pozitivnimi mislimi in navdušeni nad svežimi dosežki slovenskih olimpijcev. Upamo, da se jim bomo mi vsaj približali. Pokazali smo, da znamo biti združeni. Te igre bodo zaradi ukrepov v času pandemije res drugačne. Nedavne olimpijske igre so pokazale, da je mogoče največjo športno prireditev organizirati varno in na takšen način, da se tekmovalci lahko osredotočijo na to, kar najbolj znajo, in da to na preizkušnjah v času iger pokažejo.”

Slovenija v Tokiu

Na igrah bodo nastopili strelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, atlet Henrik Plank, kolesar Anej Doplihar, plavalec Tim Žnidaršič Svenšek, namiznoteniški igralec Luka Trtnik ter lokostrelec Dejan Fabčič.

Slovenci želijo v Tokiu osvojiti še 50. paraolimpijsko odličje za naš invalidski šport. Športni navdušenci bodo tekmovanja lahko v živo spremljali na spletni strani paraolimpijskih iger www.paralympic.org. Z dnevnimi povzetki jim bo sledila TV Slovenija, novice o dosežkih pa bo sproti objavljala spletna stran https://tokio2020.zsis.si.


Preberite še


Najbolj brano