V Kosovelovem domu odpirajo razstavo v Matjažu Garzarolliju

V Kosovelovem domu v Sežani bodo nocoj ob 20. uri odprli razstavo o urbanistu in arhitektu Matjažu Garzarolliju, ki jo je pripravila Ustanova Maksa Fabianija. Razstava, ki sodi v sklop praznovanj sežanskega občinskega praznika, bo odprta do 22. avgusta.

Kosovelov dom, ki ga je skupaj s kolegi iz skupine Kras zasnoval 
Matjaž Garzarolli. Še posebej ponosen je bil kasneje na “valovito” 
ograjo okrog amfiteatra, ki je zagotovila glavno funkcijo, ne da bi 
vizualno zarezala v prostor.   Foto: Marica Uršič Zupan
Kosovelov dom, ki ga je skupaj s kolegi iz skupine Kras zasnoval Matjaž Garzarolli. Še posebej ponosen je bil kasneje na “valovito” ograjo okrog amfiteatra, ki je zagotovila glavno funkcijo, ne da bi vizualno zarezala v prostor.  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > ”Matjaž Garzarolli - arhitekt in urbanist Mediterana” so v Ustanovi Maksa Fabianija naslovili razstavo o leta 2018 preminulem arhitektu in urbanistu, ki je bil, kot so poudarili, “poleg graditelja mesta predvsem prodoren mislec in izjemen analitik prostora in časa, v katerem arhitektura nastaja in biva”.

Kot soustanovitelj in soavtor skupine Kras, v kateri so bili poleg njega še Vojteh Ravnikar, Marko Dekleva in Egon Vatovec, je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja skupaj z njimi zgradil ali na novo definiral Sežano kot sodobno urbano naselje. Zasnovali so novo stavbo za potrebe sežanske občine in upravne enote, kulturni dom Srečka Kosovela in mrliško vežico, v Lipici pa hotel Klub in galerijo Avgusta Černigoja.

“Predvsem njegovi izjemno lucidne urbanistične misli in načrti so naš prostor spremenili in mu določali nov značaj urbanega Krasa,” še pravijo njegovi stanovski kolegi iz ustanove.

Garzarolli pa je bil tudi arhitekt s fotografskim spominom in izjemen retorik, ki je znal preplet arhitekture, urbanizma in izjemnega poznavanja zgodovine in umetnosti slikovito pripovedovati tako skozi svoja dela kot tudi skozi zgodbe, ki jih je delil z vsemi, ki jim je mar za prostor.

Kot velik poznavalec in proučevalec arhitekta in urbanista avstro-ogrske monarhije Maksa Fabianija je bil skupaj s pokojnim profesorjem Markom Pozzettom in publicistom Teom Šinkovcem tudi soustanovitelj Ustanove Maksa Fabianija, ki se mu z razstavo zahvaljuje za prenos izjemnega znanja.

Predvsem pa bo ustanova njegovih kolegov omogočila širši javnosti, da bo vpogledala v Garzarollijev izjemno bogat arhiv projektov, skic in zapiskov, ki se raztezajo od oblikovanja do urbanizma, pa tudi njegovega širokega pogleda na arhitekturni kozmos in kratek čas bivanja človeka na planetu Zemlja.


Najbolj brano