V Notranjskem muzeju tudi poleti dober obisk

Ko so po sprostitvi ukrepov v Notranjskem muzeju spet odprli vrata obiskovalcem, si ti kar podajajo kljuko. Tako junijski kot tudi julijski obisk sta bila že na ravni predcovidnih časov.

Muzejski informator Primož Renko med ustvarjalo delavnico z 
mladimi obiskovalci.  Foto: Leo Caharija
Muzejski informator Primož Renko med ustvarjalo delavnico z mladimi obiskovalci.  Foto: Leo Caharija

POSTOJNA > ”V juliju smo imeli tri obiskovalce manj kot tisoč, torej 997,” pove muzejski informator Primož Renko, ki ga ujamemo med dopoldansko delavnico s skupino mladih obiskovalcev. Druga peterica mladih, ki so v muzeju preživeli dan organiziranega počitniškega varstva, se medtem sama zvedavo razkropi po muzejskih prostorih.

V poletnih mesecih sicer v muzeju prevladujejo družine in turisti, letos predvsem slovenski. Za jesen pa upajo, da ostanejo šole odprte, saj prav organizirane šolske skupine predstavljajo največji delež obiskovalcev: “Vsebine o krasu so oblikovane tako, da sledijo šolskemu programu, zato imamo veliko šolskih skupin, največkrat v maju in juniju,” pojasni strokovna vodja muzeja Tina Poljšak.

10.000

obiskovalcev na leto obišče Notranjski muzej

70

odstotkov manj obiskovalcev je imel zaradi covida

Zaradi ukrepov ob covidu-19 so imeli kar 70-odstotni upad obiska, po omilitvi ukrepov pa so se že vrnili v predcovidne številke: “V juniju smo imeli že enak obisk kot v normalnih letih, ko smo beležili po tisoč obiskovalcev na mesec,” je zadovoljna Poljšakova. Medtem ko boža dva psa, napove še eno novost muzeja: “Postajamo psom prijazen muzej.”


Najbolj brano