V Kopru pasji lepotci z vseh vetrov

Koper ta konec tedna gosti mednarodno razstavo psov vseh pasem Istra 2021, ki je pravcata paša za oči ljubiteljev psov.

Afganistanski hrt v vsej svoji lepoti Foto: Tomaž Primožic/FPA
Afganistanski hrt v vsej svoji lepoti Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Športno kinološko društvo Canis je organiziralo jubilejno, 30. razstavo, prva je bila namreč 12. oktobra leta 1991 na koprskem mestnem stadionu, letošnje prizorišče pa je bilo za olimpijskim bazenom, kjer se je predstavilo več kot 3000 psov 220 različnih pasem.

Kljub pasji vročini je bilo zanje zelo dobro poskrbljeno, bili so večinoma v senci, z odbojniki za sonce, številni razstavljalci so s seboj pripeljali tudi ventilatorje, organizatorji pa so prek zvočnikov večkrat opozarjali na zagotavljanje dovoljšnje količine vode za pse.

Dobro organizacijo sta pohvalili tudi naši sogovornici iz Avstrije in Italije. Prva je v Koper prispela z rodezijskim grebenarjem, druga pa z zlatim prinašalcem. “Pred razstavo v Kopru sem bila v Anconi, kjer kljub neznosni vročini organizatorji niso prilagodili programa in so ocenjevanja potekala ves dan. Za pse je bilo to zelo nevarno,” je povedala Italijanka in dodala, da so v Kopru potegnili zelo dobro potezo s tem, ko so dnevni program razdelili na zgodnji, jutranji in večerni, ko je bila sončna pripeka najmanjša. Poleg tega je izpostavila tudi vnaprej določen urnik nastopov posameznih pasem, tako da ni bilo nepotrebnega čakanja na soncu.

Avstrijka je prav tako zelo pohvalila gladko organizacijo in dodala, da je k sreči poleg vročini prilagojenega programa vse dni pihal tudi prijeten vetrič.

Razstavljalci iz 30 držav

Razstavljalci so sicer prišli iz 30 držav, poleg Slovencev je bilo veliko Italijanov, Avstrijcev, Madžarov, Čehov, ki so se v Kopru s svojimi štirinožnimi varovanci potegovali za priznanja mednarodne komisije priznanih ocenjevalcev.

Med pasmami so prevladovali labradorci, zlati prinašalci, avstralski ovčarji, borderski ovčarji in še številni drugi. Zaradi svoje velikosti so precej pozornosti pritegnile tudi razne doge, na primer nemške in harlekin, ter češkoslovaški volčjak, ki je križanec med nemškim ovčarjem in karpatskim volkom.


Najbolj brano