Marezige: vino, hrana, razgled in zgodovina

Na šavrinskih gričih, zgolj deset kilometrov od Kopra, nastaja zanimiva turistična zgodba. Marezige so v zadnjih letih naredile tako kvantitativni kot kakovostni preskok v ponudbi, hkrati pa še niso zasičene z množičnostjo.

Marezige niso samo refošk in oljke, po čemer so bile znane že pred desetletji. V zadnjem obdobju so domači kmetje dogradili turistično infrastrukturo, tako da je v Marezigah in okoliških zaselkih trenutno 120 ležišč pri 16 ponudnikih, skoraj dvajset vinarjev pa se lahko pohvali z lastno blagovno znamko.

Kraljuje seveda refošk, saj Marezige veljajo za prestolnico refoška, a je v domačih kantinah mogoče okušati tudi malvazijo, cipro, muškat, merlot, sivi pinot ... Zraven pa sodijo še domači pridelki in izdelki, od pršuta, sira, oljčnega olja, namazov, marmelad, fužov, klobas, zelenjave ...

Središče dogajanja je na vaškem trgu, od koder se je sloves gostilne Karjola razširil v bližnjo in daljno okolico. Na drugi strani ceste je vinska fontana, kjer ponujajo izbrana lokalna vina, ob njej pa je poleg prepoznavnega spomenika žrtvam fašizma še razgledna točka, od koder je izjemen razgled, ki seže do Gradeža, Nanosa in Triglava. Pred tednom dni je v bližini luč sveta ugledala prva glamping hišica, naslednje poletje pa bo na pobočju stalo glamping naselje z 20 hišicami.

Za tiste bolj aktivne je v bližini precej pohodnih poti, denimo v bližnjo dolino Dragonje, prav tako bodo dovolj izzivov našli rekreativni kolesarji, še bolj pa bodo zadovoljni tisti, ki želijo ubežati poletnemu obmorskemu vrvežu.


Najbolj brano