Luštrek navdušuje ljudi in jedi

Vonj po goveji juhi je eden tistih, ki je tako rekoč v naših genih in zavesti, saj pravega tradicionalnega nedeljskega slovenskega kosila ni brez nje. Da je v genih si drznem reči, ker se je “ljubezen do juhe” prenesla na naše otroke in vnuke. A glej, tudi zetje radi jedo juho; eden je tako navdušen, da poleg dveh krožnikov juhe zlahka poje še tretjega. In vnuki, najlažje jih potolažim in nahranim, če jim skuham juho z ribano kašo ali zdrobovimi žličniki.

Že ko se vnuki napovejo na obisk, si izgovorijo globok krožnik juhe. In najmlajši se sam skobaca na svoj stolček na svojem mestu ob mizi, vzame žlico v roke in nestrpno pogleduje, kdaj mu bom prinesla krožnik. Potem sledi obred pihanja v prevročo juho in nenehnega mešanja z žlico, da bi se čim prej ohladila. No, ta čast običajno pripade nonotu...

Juha zbližuje in povezuje

Po juhi smo vsi zadovoljni, saj juha zbližuje, povezuje in razveseli. V moji juhi se kuha marsikaj, od dobrega mesa pašne živine, raznobarvno korenje, peteršiljeva korenina, zelena in njena korenina, por, čebula ... in kot pika na i še tri vejice luštreka. Prepričana sem, da je prav luštrek tisti, ki “juho navduši” in potem tudi nas.

Luštrek spodbuja poželenje, občutek zelo močne želje v telesu, slo do vsega: do hrane, do bližine bližnjih in občutka varnosti.

Botaniki luštreku po latinsko pravijo Levisticum officinale in ga uvrščajo med začimbne rastline iz družine kobulnic. Začimbe pa zmeraj nekaj spodbujajo, enkrat apetiti, drugič prebavo, tretjič okus in aromo ...

No, luštrek spodbuja tudi poželenje, občutek zelo močne želje v telesu, slo do vsega: do hrane, do bližine bližnjih in občutka varnosti. Ni čudno, da ima tako ime! “Lust Reih”, poln veselja po nemško. Luštrek je v ljudskem zdravilstvu znan kot zelišče, ki vrača lušt v vseobsegajočem pomenu besede.

Flandrova luštrekova juha(recept s kmetije Pr' Flandru iz Zakojce)

Sestavine: velik šop sesekljanih luštrekovih listov, sesekljana srednje velika čebula, jušna osnova, žlica zaseke, sol in poper, star bel kruh, narezan na kocke, eno ali dve jajci in košček masla.

Priprava: čebulo rahlo prepražimo, dodamo sesekljan luštrek in še malce prepražimo, a ne preveč, da ne počrni. Prilijemo jušno osnovo, dodamo žlico zaseke, po potrebi solimo in popramo ter kuhamo še nekaj minut. Medtem kocke kruha dobro premešamo z razžvrkljanimi jajci in opečemo na maslu. Odstavimo juho in jo ponudimo z opečenimi kockami ter potresemo s svežimi listi luštreka.

Na Flandrovi kmetiji pripravljajo tudi luštrekove slane štruklje in celo potico iz luštreka.

Prepričana sem, da je prav luštrek tista vrsta zelišč, ki v teh dneh pride zelo prav pri odvajanju vode iz telesa ter tudi optimističnem povezovanju ljudi.

Flandrova luštrekova juha (foto: Ivan Merljak)

Luštrek ima več imen, vsa pa so v korenih povezana z ljubeznijo. Angleži mu pravijo lovage, Nemci Liebstöckel, Rusi ljubistok. Podobne s svojimi imeni zanj napeljujejo na ljubezen tudi Škoti, Francozi, Flamci..., vsem pa so luštrek prinesli Rimljani med svojimi osvajalskimi pohodi. Pri nas mu ponekod pravijo tudi ljubčec, luštrik ali levstek.

Kraljestvo veselja

Pradomovina luštreka je območje današnjega Irana in Afganistana, a se je že kmalu pojavil v Evropi, kjer ga kot afrodizijak cenijo vse od rimskih časov. Verjeli so, da njegovo uživanje ustvarja kraljestvo veselja, saj pomaga k večji privlačnosti med spoloma. Znanstveniki ugotavljajo, da to sicer direktno ne drži, toda luštrek dviguje energijo ledvic, zato spodbuja delovanje sečil in rodil ter tako spodbuja spolni nagon. In, če vemo, da pomaga tudi pri srčni oslabelosti in srčnem popuščanju, do slovesa zelišča, ki vrača spolno slo, ni daleč.

Vse, kar so ljudje skozi stoletja vedeli o zdravilnosti luštreka, je potrdila tudi sodobna medicina. Luštrek je močan akvaretik kot pravimo rastlinam, ki imajo diuretični učinek in spodbujajo uriniranje, s tem pa izpiranje ledvic in mehurja, pri čemer pa se ne izgubljajo vitalni elektroliti, na primer natrij.

Luštrek ima eterično olje, ki ima izrazit protibakterijski učinek proti več vrstam gram-pozitivnih in gram-negativnih bakterij. V njem je tudi evkaliptol, ki pomirja in blaži pljučna obolenja in dihalne motnje. V tradicionalni ljudski medicini uporabljajo luštrek tudi za blaženje želodčnih težav, vročine, kolik pri majhnih otrocih, artritisa, okužb sečil, ledvičnih in mehurnih kamnov, protina, migrene in zlatenice.

Nadomestek za sol

Luštrek je zelo cenjeno aromatično zelišče in dá vsej hrani, ne samo juham, prefinjen okus. Je lahko delni ali popolni nadomestek soli, saj naredi jed po okusu bolj slano. Dovolj je že nekaj lističev in s svojo aromo napolni lonec zelenjavne, ribje ali mesne juhe. Sodi tudi v obare, omake, raguje in enolončnice ter v vse vrste mesnih jedi. Odličen je s korenjem, zêleno, krompirjem, topinamburjem, pastinakom, z gobami, stročjim fižolom in s paradižnikom. Sesekljane liste lahko dodamo vsaki zeléni solati; luštrek se dobro štema s peteršiljem, drobnjakom, brinovimi jagodami, timijanom, tudi čilijem, česnom, koprom, lovorjem in origanom.

Zaradi eteričnih olj, ftalidov, ki jih pridobivajo iz korenin, luštrek pomirja in sprošča. Prav tako odpravlja vetrove, lajša izkašljevanje, saj pomaga širiti zamašene dihalne poti. Spodbuja tek in pomaga pri neredni menstruaciji. Čez noč namočen luštrek v vinu spodbuja menstruacijo, zato morajo biti z njim previdne nosečnice. Luštrekovo korenino lahko stremo v prah, iz njega naredimo prevretek in z njim odpravljamo jetrne lise in rdečino na obrazu, pa tudi ledvične kamne. Luštrek preprečuje zamaščenost vranice in jeter. Včasih so z vročimi obkladki luštreka celili stare, dolgotrajne gnojne rane. Iz zeli in listov lahko naredimo dodatek za kopel, ki pomaga proti težavam v spodnjem delu trebuha.


Najbolj brano