Domačinom je odleglo, preusmerjanje turistov se je obneslo

“Prometa skoraj ni. Po vseh vikendih, ko nismo mogli praktično iz hiše, lahko rečem samo - milina.” Tako je sobotno stanje v Novokračinah komentirala tamkajšnja krajanka. Nova prometna ureditev, ki turiste proti Hrvaški čez vikende preusmerja na glavno cesto namesto skozi vasi, se je očitno obnesla. Krajani obmejnih vasi so laže zadihali, so pa daljše kolone v soboto dopoldne nastajale v mestu Ilirska Bistrica.

Na bistriškem krožišču pri Spetiču so policisti v smeri proti 
Zabičam spuščali le domačine, za tranzit pa je bila cesta v to smer 
zaprta. Foto: Tina M. Valenčič
Na bistriškem krožišču pri Spetiču so policisti v smeri proti Zabičam spuščali le domačine, za tranzit pa je bila cesta v to smer zaprta. Foto: Tina M. Valenčič

NOVOKRAČINE, ILIRSKA BISTRICA > Do konca meseca vsak konec tedna (od petka od 7. ure do ponedeljka do 15. ure) na Bistriškem in na širšem območju mejnih prehodov Jelšane in Novokračine velja nova prometna ureditev. Z njo so na pomoč priskočili obmejnim vasem, ki so se prek vikendov dušile v tranzitnem prometu. Bistvo nove ureditve je speljati tranzitni promet na glavno cesto iz Ilirske Bistrice do mejnega prehoda Jelšane, zato je bil že v Ilirski Bistrici ves tranzit preusmerjen proti Jelšanam, promet v smeri Zabič in nadalje Novokračin ter tamkajšnjega mejnega prehoda pa je bil - razen za domačine - prepovedan.

Novokrajci so si oddahnili

Da turisti kljub signalizaciji, ki je nakazovala obvezno smer prozi Jelšanam in dovoljevala vožnjo v smeri Zabič zgolj domačinom, vseeno niso zavijali proti Zabičami, so ta konec tedna skrbeli policisti. Predstavnica policijske uprave Koper Anita Leskovec je pojasnila, da bodo bistriški policisti v naslednjih vikendih v avgustu v času postavljene prometne signalizacije ter v primeru povečane gostote prometa proti Hrvaški zagotavljali prisotnost policijske patrulje in skrbeli, da se bo upoštevala prometna signalizacija ter v primeru ugotovljene kršitve tudi ustrezno ukrepali.

Dušan Kalčič

predstavnik KS Novokračine

“Poteza, da se promet z mejnega prehoda Novokračine usmeri na Zabiče, tistega, ki iz bistriške smeri vozi na Hrvaško, pa na Jelšane, je bila pametna.”

Kazen za neupoštevanje pravil sicer znaša 200 evrov, a policisti večinoma izrekajo opozorila, ki običajno zadostujejo.

Da so se nova cestna pravila obnesla in razbremenila predvsem vasi Novokračine in Sušak, krajanom Jelšan in Dolenj pa vsaj omogočila dostop do doma, ocenjuje tudi predstavnik KS Novokračine Dušan Kalčič: “Poteza, da se promet z mejnega prehoda Novokračine umeri na Zabiče, tistega, ki iz bistriške smeri vozi na Hrvaško, pa na Jelšane, je bila pametna. Ceste ne smejo zapreti, zato so naredili neke vrste krožni promet za turiste, domačini pa lahko do svojih bivališč dostopajo z obeh smeri. Krajani Novokračin so razbremenjeni, prometa čez vikend je bilo bistveno manj,” je pojasnil Kalčič.

Obenem pa je opomnil, da s tem zadeva ne sme biti zaključena in da bi bilo dobro, če bi takšna ureditev veljala tudi prihodnje leto. “O tem bo treba razmišljati takoj, ko se začne sezona.”

Nova ureditev pa ob vikendih ne velja le za obmejne vasi, pač pa so med Ilirsko Bistrico in Jelšanami ter Novokračinami bolj ali manj vse ceste rezervirane za lokalno prebivalstvo. Na to prek vikendov opozarja prometna signalizacija na različnih krožiščih in odcepih, ki po teh cestah dovoljuje vožnjo le domačinom. Na to ko opozarjajo table na križišču za mejni prehod Novokračine, na odcepu za Dolnji Zemon (Zemonska vaga), odcepu za Malo Bukovico, Kosezah, Starodu na vseh treh odcepih v vas in v Jelšanah na odcepu pri Bernadette ter v Ilirski Bistrici na krožišču pri pošti v smeri proti središču mesta.

Rešitev: avtocesta

Tu za upoštevanje prometne signalizacije in za spoštovanje novih pravil skrbijo reditelji Združenja šoferjev in avtomehanikov Ilirska Bistrica. Tako so na nova pravila opozarjali že v petek, med drugim tudi v križišču pri pošti, kjer je bilo treba marsikaterega turista preusmeriti proti Jelšanam namesto v središča mesta.

Kljub temu, da so novi ukrepi tranzitnega prometa razbremenili obmejne vasi, pa glavni problem - poletne kolone na mejnem prehodu Jelšane - še vedno ostaja. Tako se je v soboto dopoldne v gneči dušila Ilirska Bistrica, marsikateri turist pa je poiskal nove alternativne poti, ki bi ga hitreje pripeljale na hrvaško obalo. “GPS danes ljudi popelje povsod. Včasih se čudim, da turisti najdejo tudi najmanjše poljske steze in poti v upanju, da se bodo tako izognili gneči in čakanju,” je dejal krajan Ilirske Bistrice. “Ker na čisto vsako poljsko pot ne moreš postaviti redarjev in policistov, saj tudi nima smisla, je rešitev za vsakoletne poletne turistične tranzitne kolone seveda le ena - avtocesta,” je še prepričan krajan.


Najbolj brano