V boju za bron je zmagala Avstralija

Košarkarji Slovenije so na olimpijskih igrah v Tokiu osvojili četrto mesto. V tekmi za bron so morali priznati premoč Avstraliji, ki je bila boljša s 107:93 (20:19, 53:45, 78:67).

V  avstralski ekipi je prednjačil Patty Mills, ki je dosegel kar 42 
točk. Foto: Profimedia
V avstralski ekipi je prednjačil Patty Mills, ki je dosegel kar 42 točk. Foto: Profimedia

TOKIO > Slovenija ostaja brez olimpijskega odličja v ekipnih športih, Avstralija pa je prvič v zgodovini prišla do medalje na OI. Do zdaj je bila štirikrat četrta.

Olimpijski prvaki so košarkarji ZDA, ki so bili v finalu boljši od Francije s 87:82. Zanje je to šestnajsti olimpijski naslov in četrti v nizu.

Sanje vzel Batum, medaljo pa Mills

Slovenija je po uvodnih štirih navdušujočih zmagah proti Argentini, Japonski, Španiji in Nemčiji olimpijski turnir končala z dvema porazoma, nesrečnim proti Franciji in zasluženim v tekmi za bron proti Avstraliji. Sanje v polfinalu je Slovencem vzel Nicolas Batum z blokado meta Klemna Prepeliča v zadnji sekundi, medaljo pa Patty Mills, ki je dosegel 42 točk ob metu iz igre 15:31.

Triinpetdeset prejetih točk v prvem polčasu, enajst izgubljenih žog, zgolj 31-odstotni met za tri točke (5:16), predvsem pa 26 točk Pattyja Millsa v prvih dvajsetih minutah je bil za Slovenijo slab obet pred drugim delom. Nesrečen poraz proti Franciji je očitno pri slovenskih košarkarjih pustil močan pečat.

Slovenija je vodila le v prvi četrtini po delnem izidu 10:0 (17:13), nato pa se je začel šov avstralskega branilca iz San Antonio Spurs. Mills je v drugi četrtini dosegel 17 točk; po njegovi petindvajseti je Avstralija v 17. minuti povedla s 45:35. Zaostanek je v slovensko izbrano vrsto vnesel nemir in nervozo, posledično tudi napake in tehnične napake zaradi ugovarjanja sodnikom.

Luka Dončić, ki je bil s strani obiskovalcev spletne strani Mednarodne košarkarske zveze izbran za najkoristnejšega igralca olimpijskega turnirja, je v prvem polčasu dosegel devet točk ob metu 2:8. Po sedem sta jih dodala Jaka Blažič in Klemen Prepelič.

Drugi del ni spremenil podobe na parketu. Slovenija z Luko Dončićem na čelu ni bila razpoložena, Avstralija pa je vse napake spretno izkoristila.

Nekajkrat so se izbranci Aleksandra Sekulića približali na obetajoč zaostanek, a žal je imela Avstralija vsakokrat pripravljen odgovor. Po 60:66 v 27. minuti je povedla s 75:64, 80:83 v 34. minuti je pretvorila v 90:80, premalo pa sta bili tudi dve zaporedni trojki Luke Dončića za 86:92 šest minut pred koncem, saj je Avstralija v naslednji minuti znova vodila s 97:86.

Luka Dončić je tekmo končal z 22 točkami (7:20 iz igre, trojke 3:13) osmimi skoki, sedmimi podajami, a tudi osmimi izgubljenim žogami. Klemen Prepelič je zbral 18 točk (trojke 3:6, 7 skokov), Mike Tobey jih je dodal 13 in Jaka Blažič 12.Slovenija ostaja brez olimpijskega odličja v ekipnih športih, Avstralija pa je prvič v zgodovini prišla do medalje na OI. Do zdaj je bila štirikrat četrta.


Preberite še


Najbolj brano