Saša Dončić: Verjamem, da se bodo fantje z Japonske vrnili z bronom

Oče slovenskega košarkarskega virtuoza Luke Dončića, nekdanji slovenski reprezentant Saša Dončić, je že po kvalifikacijskem turnirju za OI v Kaunasu napovedal, da bo Slovenija v Tokiu osvojila medaljo. Čeprav ga je polfinalni poraz s Francijo močno prizadel, je še vedno trdno prepričan, da se bodo fantje z Japonske vrnili z bronom.

Saša Dončić Foto: Sta
Saša Dončić Foto: Sta

LJUBLJANA > “Po tekmi s Francijo sem se slišal z Luko in ostalimi fanti. Čutil sem njihovo hudo razočaranje, bolečino, a vsem sem povedal enako. Obstajajo porazi, ob katerih se na koncu zaveš, da nisi naredil vsega, kar bi lahko. Da nisi poskusil ali pokazal svojega maksimuma. So pa tudi takšni porazi, kot je bil s Francijo, ko so malenkosti, centimetri in sreča določili zmagovalca,” je povedal Saša Dončić.

“Žal se nam ni izšlo. Zmanjkalo nam je 20 centimetrov, predvsem pa ne smemo pozabiti, da smo igrali proti odlični ekipi z izkušenimi posamezniki, ki so na koncu naredili razliko. Nicolas Batum je eden ključnih članov LA Clippers in njegova izjava po tekmi, da je bila zanj to poteza kariere, zgovorno priča, kako pomembna je bila tista blokada,” je nadaljeval Dončić.

“Bronasta medalja ni bistveno drugačna od srebrne, če ne drugače, tekmovanje zaključiš z zmago”

“Tako kot selektor Sekulić sem si večkrat pogledal zadnjo akcijo in nimam kaj dodati. Mislim, da je bila izpeljana maksimalno dobro. Luka je naredil vse, da je Prepelič prišel do možnosti za koš, a žal nam je Batum ukradel sanje.”

“Čeprav so fantje razočarani, se zavedajo, da imajo pred seboj popravni izpit in da se lahko z eno dobro predstavo vpišejo v zgodovino. Bronasta medalja ni bistveno drugačna od srebrne, če ne drugače, tekmovanje zaključiš z zmago,” je dodal Saša Dončić, sicer trener ljubljanske Ilirije, ki bo v novi sezoni nastopala v elitni slovenski ligi Nova KBM.

“Ključno bo, da fantje pozabijo na tekmo s Francijo. Vem, da je to težko, a hkrati vsi vemo, da smo na olimpijske igre prišli po medaljo. Košarkarsko smo boljši od Avstralije, psihološki moment pa ni na naši strani. Avstralija je več ali manj pričakovala poraz z ZDA, mi pa smo bili le za korak oddaljeni od finala,” meni Dončić.

Luka vodilni v glasovanju za najkoristnejšega igralca olimpijskega turnirja

“Fantje se zavedajo, da je poraz sestavni del športa. Treba je arhivirati tekmo s Francijo in razmišljati, da je sobota nov dan, nova priložnost. Prepričan sem, da bo znal strokovni štab reprezentance ustrezno spočiti igralce, jih motivirati in pripraviti za nov boj. Hkrati vem, da ne bomo vrgli mimo devet prostih metov, da ne bomo tako slabo metali za tri točke ali pa da Luka ne bo zgrešil petih metov s strani,” pravi Saša Dončić.

Njegov sin, ki bo po olimpijskih igrah po poročanju ameriških medijev podpisal več kot 200 milijonov vredno pogodbo z Dallasom, ga na teh igrah ni presenetil. Luka je trenutno vodilni v glasovanju za najkoristnejšega igralca olimpijskega turnirja. Obiskovalci spletne strani Mednarodne košarkarske zveze (http://www.fiba.basketball/olympics/men/2020/news/fan-vote-who-is-your-mvp-of-the-mens-olympic-basketball-tournament) so mu do 16. ure danes (petek, 6. avgusta) namenili 70 odstotkov glasov. Sledita mu Kevin Durant in Ricky Rubio z manj kot desetimi odstotki.

“Luka je šel v Tokio z namenom, da razigrava ekipo. To je počel že v Kaunasu in v tem uživa. Stokrat je že povedal, da mu osebna statistika ne pomeni nič, če ekipa ne igra dobro in ne zmaguje. Naziv MVP olimpijskih iger si po mojem zasluži, saj ima statistko trojnega dvojčka,” pravi Saša Dončić.

Večina reprezentantov je dovolj mladih za Pariz 2024

Luka Dončić je po petih tekmah s 121 doseženimi koši prvi strelec olimpijskih iger. Ima povprečje 24,2 točki (v povprečju je pred njim Ricky Rubio s 25,5), deset skokov in deset podaj. Na tekmi proti Franciji je postal šele četrti košarkar v zgodovini olimpijskih iger s trojnim dvojčkom. To je doslej pri moških uspelo le Aleksandru Belovu v Montrealu leta 1976 (23 točk, 14 skokov, 10 podaj) in LeBronu Jamesu v Londonu leta 2012 (11 + 14 + 12) ter pri dekletih Joo Weon-Chun iz Južne Koreje, ki je v Sydneyju leta 2000 zbrala 10 točk, 10 skokov in 11 podaj.

“Ne glede na to, kako se bo končala tekma za bron, sem prepričan, da bo ta generacija še vsaj en olimpijski ciklus krojila svetovni vrh v košarki. Večina reprezentantov je dovolj mladih za Pariz 2024, predvsem pa imamo Slovenci nekaj odličnih igralcev v mlajših kategorijah, ki bodo imeli na naslednjih tekmovanjih dovolj priložnosti za dokazovanje,” je pogovor zaključil Saša Dončić.


Preberite še


Najbolj brano