Milić v Tokiu skrbi za sproščenost

Marko Milić, legenda slovenske košarke, v Tokiu opravlja vlogo vodje reprezentance. Dela mu ne zmanjka, s svojo ekipo skrbi, da reprezentantom nič ne manjka, da se ti lahko posvečajo le igri. S svojo osebnostjo ima pri fantih avtoriteto, še ena od njegovih nalog pa je, da skrbi za sproščenost v ekipi.

Marko Milić Foto: Sta
Marko Milić Foto: Sta

TOKIO > S svojim značajem in smislom za humor poskuša fante še dodatno motivirati, skrbi, da so skupaj, da so prijatelji, kar dobro vpliva tudi na dosežke na igrišču. “Fante je treba včasih dvigniti, včasih tudi spustiti na zemljo. Treba jih je poznati, videti, kako reagirajo, in jim pomagati,” je Marko Milić pojasnil svojo vlogo.

Kot pojasnjuje, nekateri igralci potrebujejo večjo spodbudo ali pogovor, drugi manj. “Večinoma s tem nimamo težav, predvsem zaradi rezultatov, nekaj več dela smo imeli po nesrečnem porazu s Francijo. Treba je in bo najti prave besede, jih spodbuditi in poskrbeti, da se vrne energija. To bo delo mene in moje ekipe, sreča je, da imamo dva dni časa. Verjamem, da bodo fantje proti Avstraliji spet pokazali tisto, kar jih krasi, pustili srce na igrišču, če bo to zadostovalo za tesno zmago, za zmago z 20 točkami razlike ali bo premalo, pa bomo videli,” je dejal nekdanji košarkarski zvezdnik.

Od Špartancev do večje sproščenosti

Milić, ki je s fanti skoval prijateljske vezi, pravi, da v njihovi družbi uživa. Na raznih posnetkih je vidno, da je pogosto pobudnik šaljivih dogodkov, s katerimi poskuša še izboljšati vzdušje.

“S fanti se družim in z njimi res uživam. Smo prava 'klapa', ki se zna tudi poveseliti. V njihovi družbi pozabim na težave običajnega življenja in jih bom, ko se bomo razšli, zelo pogrešal. Z njimi podoživljam tudi svoje reprezentančne trenutke, se spominjam, kako smo se tudi mi imeli lepo, kako smo mi zmagovali,” Milić priznava, da se je na fante navezal.

A pri primerjavi reprezentančnih ekip opozarja na stvar, ki očitno igra vlogo pri uspešnosti ekipe. “Nas so obravnavali kot Špartance, nadzorovali so nas in imeli na vrvici, nam določali različne urnike. Od Kokoškova naprej pa se je to spremenilo. Fantje so bolj svobodni, nihče ne gleda, kdaj gredo spat, kaj delajo do takrat. Mi jim zaupamo, vemo, da so profesionalci, ki vedo, kdaj je čas za tekme, počitek ali zabavo. Ni nobene težave tudi, če se spije kakšno pivo. Očitno je tak model, ki ga zdaj uporabljamo, boljši,” meni Ljubljančan.

Karte, pesmi in skupna kosila

Milić meni, da se fantje po tekmah morajo sprostiti, ker pa zadnje mesece ne morejo v “življenje”, iščejo drugačne vrste sprostitve. “Dva meseca smo zaprti, ne moremo niti na kavo. Zato se družimo v sobah, poslušamo glasbo in po tekmah spijemo tudi kakšno pivo. Mislim, da s tem ni nič narobe. Se pa držimo pravil, tako da so bile razne pritožbe neupravičene,” zatrjuje Ljubljančan, ki trdi, da se je v družbo večinoma veselih ljudi odlično vklopil tudi Mike Tobey.

“Za razliko od Anthonyja Randolpha, ki je bil nekaj časa zadržan in je potreboval nekaj časa, da se je sprostil, se je 'Miha' takoj vklopil. Z nami karta, enke in pokra ga ni ni bilo treba učiti, zna že slovenske in balkanske pesmi, s fanti hodi na kosila, postali so tudi prijatelji v zasebnem življenju. K nam ni prišel le zaradi tega, da dobi slovenski potni list, ampak zaradi želje, da igra z evropskimi prvaki in Luko Dončićem, evropski potni list pa bo tako ali tako dobil, saj se bo v kratkem poročil s Španko. Z njim smo imeli res srečo, po igralski in človeški plati,” je kot dobro potezo skavtske službe, ki je v ekipo pripeljala Američana, ocenil nekdanji reprezentant.

Glasen na tribuni

Milić v Tokiu opravlja še eno nalogo. Na vsaki tekmi je na tribuni tudi zelo glasen, poskuša spodbujati igralce in včasih s kakšno pripombo pritisniti tudi na sodnike. “Sem navijač, poskušam biti korekten. Mislim, da se naša ekipa na tribunah obnaša precej bolj športno kot druge. Vsekakor pa poskušamo fantom vsaj malo nadomestiti podporo s tribun, ki jim zagotovo manjka. Vemo, kakšni so naši navijači, verjamem, da bi nam, če bi lahko bili prisotni, tudi v polfinalu dali tisti kanček dodatne moči, ki bi zadostoval za preboj v finale,” je prepričan Milić, ki je optimist tudi, kar se tiče tekme za bronasto kolajno.

“Avstralci ne bodo lahek zalogaj, a verjamem v naše fante. Mislim, da nesrečen poraz s Francijo na tej tekmi ne bo problem, da ga bodo fantje pozabili. Sicer pa so tudi Avstralci v podobnem položaju. Po visokem vodstvu proti Američanom so se gotovo že videli v finalu,” je zaključil Milić.


Preberite še


Najbolj brano