Janja Garnbret je olimpijska prvakinja

Janja Garnbret je prva olimpijska zmagovalka v zgodovini športnega plezanja. 22-letnica je zlato kolajno v Tokiu osvojila z najboljšo predstavo v kombinaciji s skupnim izidom 5 točk. V hitrosti je bila peta, prva je bila v balvanih in težavnosti.

 Foto: Sta
Foto: Sta

TOKIO > Janja Garnbret je Sloveniji priborila tretjo zlato kolajno na igrah v Tokiu, po zmagah Primoža Rogliča v vožnji na čas cestnega kolesarstva in Benjamina Savška v kanuju v slalomu na divjih vodah. Gre za peto odličje odprave iz dežele na sončni strani Alp pod petimi krogi v Tokiu.

Srebro in bron sta osvojili Japonki. Miho Nonaka, ki bi lahko z najboljšim dosežkom v težavnosti edina ogrozila slovensko zlato, ni presegla dosežka Slovenke v težavnostni smeri. Padla je že na oprimku številka 21. Z zmnožkom točk 45, tretja je bila v hitrosti in balvanih ter peta v težavnosti, je osvojila srebro.

“Ne morem povedati, kakšen pritisk se mi je odvalil od srca. V hitrostnem plezanju sem dobro začela, nadaljevala odlično v balvanih. Na koncu pa sem si za težavnost rekla, da naj naredim najboljše,” je v prvi izjavi po zmagi dejala mlada Korošica.

Na vprašanje, kaj je naredilo razliko do drugega mesta, je izpostavila prvi boj za peto do osmo mesto v hitrosti, sicer njeno najšibkejšo disciplino, ko se je po zdrsu uspela zbrati in v zaključku prehiteti tekmico. “Zlato sem osvojila v hitrosti, ko sem v prvem dvoboju za 5. do 8. mesto premagala Američanko Brooke Raboutou za peto mesto. To mi je odprlo možnost za zlato.”

Bron je z zmnožkom 64 točk osvojila Noguchijeva, ki je bila četrta v hitrosti, balvanih in težavnosti, zadnji disciplini tega plezalskega maratona. Enak zmnožek je osvojila tudi Poljakinja Aleksandra Miroslaw, a je tekmovanje končala na četrtem mestu. Z novim svetovnim rekordom je zmagala v hitrosti, v balvanih in težavnosti pa je bila osma med osmimi finalistkami.

V težavnosti, finalu tega finala, se je odvila prava drama. Južna Korejka Chaehyun Seo zadnja na startu je namreč osvojila višino 35+. Zaostala je zgolj za Garnbretovo (37+), vendar pa ni več posegla v končno razvrstitev. Tudi Avstrijka Jessica Pilz, ki je osvojila višino 34+ in je težavnost končala na tretjem mestu, ni mogla na stopničke. Obe sta končali na repu finalistk.

Čeprav je zmagala že v sredinih kvalifikacijah, je včerajšnje finalne boje začela borbeno in odločno. Uvodni obračun hitrosti s specialistko iz Francije Anouck Jaubert je izgubila, zato pa je v nadaljevanju premagala tako Raboutoujevo ter Avstrijko Jessico Pilz za peto mesto v razvrstitvi hitrosti.

Na poti do petega mesta je celo za deset stotink sekunde popravila svoj osebni in slovenski državni rekord na 15-metrski steni s fiksnimi oprimki. Novi slovenski hitrostni rekord znaša 7,81 sekunde.

Druga disciplina kombinacije, balvani, je pričakovano pripadla najboljši in najbolj vsestranski športni plezalki na svetu, ki ji takšen status priznavajo tudi predstavniki tujih medijskih hiš in tuje športne javnosti. Z vmesno zmago je v parku urbanih športov Aomi v boju za premierno zlato kolajno prevzela vodstvo.

Postavljavci so se res potrudili. Balvanski problemi so bili težki, zahtevni, kar je povzročalo velike preglavice tekmicam. A ne najboljši med njimi Garnbretovi, ki je edina osvojila vrhova prvih dveh balvanov. Tretji balvan je odločal zgolj o razvrstitvi od drugega do osmega mesta. Slovenka je želela osvojiti vrh tudi tretjega balvana, ki pa je ostal nerešen. Poskušala je, a nato odnehala ter prihranila moči za finale finala tega troboja športnega plezanja. V težavnosti je nato zaokrožila olimpijski naslov z zmnožkom vsega petih točk (5 x 1 x 1).


Preberite še


Najbolj brano